3 grupe namirnica kojima se kandida hrani

Kandidijaza je vrsta infekcije, koju uzrokuje kandida – gljivica, koja se inače prirodno nalazi u digestivnom traktu čoveka. U određenim uslovima, kada je narušena pH vrednost organizma, može doći do prekomernog razmnožavanja, što može izazivati brojne tegobe, poput nadimanja, problema sa varenjem, kožom, nervnim sistemom, pojave gasova i različitih smetnji u genitalno-mokraćnim organima.

Nepravilan način ishrane jedan je od razloga bujanja ove gljivice.

Prekomerna upotreba antibiotika, ali i pilula za kontracepciju  neki su od razloga za bujanje kandide. Stres takođe može biti okidač preteranog razmožavanja kandide, jer se u uslovima stresa podiže nivo hormona kortizola, koji slabi imunološki sistem, a povećava nivo šećera u krvi.

Kako biste se rešili ovog zdravstvenog problema, potrebno je da, pre svega, obratite pažnju na ishranu, te izbegavate namirnice kojima se kandida hrani. To su, na prvom mestu, šećer, zatim gluten, te mlečni proizvodi.

Šećer

Kandida se hrani najviše šećerom. Dakle, ukoliko jedete industrijske proizvode koji ga sadrže, stimulisaćete razmnožavanje ove gljivice, te na taj način pogoršati celokupno stanje organizma. Veliki unos šećera naročito može da pogorša infekciju kandide kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Zato, iz ishrane isključite rafinisani šećer u bilo kojem obliku, uključujući med, kao i druge prirodne zaslađivače. S vremena na vreme možete pojesti Granny Smith jabuku, grejp, limun, jagode, maline, borovnice i višnje, jer ove vrste voća sadrže najmanje fruktoze. Izbegavajte voće poput grožđa, smokvi, urmi, dinja, breskvi, lubenicu, kao i sve vrste kandiranog voća jer sadrže veliku količinu šećera.

Gluten

Izbegavajte namirnice koje sadrže gluten, jer ovaj protein iz žitarica može da ošteti crevnu sluznicu, te time omogući dalji razvoj kandide. Naime, gluten podstiče zapaljenske procese u organizmu. Može da prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, naročito kod ljudi, koji su intolerantni ili alergični na njega.

Isključite sve proizvode napravljene od pšenice, raži, ječma, spelte, kao i žitarice kuskus i bulgur. Dakle, u ovu kategoriju spadaju hleb, pekarski proizvodi, keks i sve druge industrijske proizvedene namirnice koje sadrže gluten.

Mlečni proizvodi (kazein i laktoza)

Mlečne proizvode u potpunosti isključite iz ishrane ukoliko vam je dijagnostikovana kandidijaza, jer sadrže laktozu, koja stimuliše rast kandide povećanjem kiselosti. Procenjuje se da 3 od 4 odrasle osobe nisu sposobne da pravilno vare mlečni šećer, te on u creva dospeva nesvaren, izazivajući probleme sa varenjem, zapaljenja, te stvarajući okruženje pogodno za razmonožavanje kandide. Drugi problem kod mlečnih proizvoda je mlečni protein, kazein.

Budući da je veoma lepljiv, ostaje na zidvoima creva i teško se vari. Za njega se lepi kandida, koja se na taj način veoma dugo može zadržati u crevima. Dakle, mlečne proizvode životinjskog porekla zamenite biljnim napicima od kokosa, pirinča i badema.

Piše: Tatjana Popović,

Totally Wellness

Nema tagova 0