3 koraka za emocionalno prolećno “čišćenje”

Sigurno ste već započeli prolećno čišćenje spremanjem životnog prostora i uvođenjem sezonskih namirnica u ishranu, a kada ste poslednji put očistili misli i osećanja?

Proverite svoj emocionalni inventar, procenite čega treba da se otarasite, a šta je potrebno da dodate u svoj emotivni život.

Preduzmite ova tri koraka kako biste, već danas, započeli emocionalno prolećno “čišćenje”.

1. Kliše ali veoma važno – negativne misli zamenite pozitivnim

Uklanjanjem starog stvarate prostor za novo. Da li su osećaji srama, krivice, ljutnje, straha, ljubomore, tuge i žaljenja zauzeli prostor u vama? Odlaganje tih osećaja može potrajati. Dok radite na otpuštanju negativnih misli i osećanja, počnite da dodajete one pozitivne, poput osećanja ljubavi, osnaživanja, poverenja i hrabrosti. Biće vam mnogo lakše da uklonite negativne misli i osećanja kada vam pozitivna pruže snagu i volju.

Ono što bih napomenula jeste da živimo u 21. veku i smatram da ne treba da vas bude sramota da se konsultujete sa psihologom ili trenerom za lični razvoj, kako biste lakše prevazišli teške životne faze.

2. Stavite osećanja i misli na papir

Da biste zaista uspeli da se otarasite negativne energije, poslužite se tehnikom, koju i ja rado praktikujem. Zapišite na papir sve ono što vas muči. Pišite sve što vam padne na pamet, bez cenzure i filtera. Nakon što završite, pročitajte još jednom sve što ste zapisali.

Verovatno mnoge stvari neće imati smisa, ali to nije važno. Naime, pisanje bez autocenzure pružiće vam jasan i iskren pogled na sve ono što se nalazi u duboko u vama. Proces može biti bolan, ali morate biti voljni da sve negativno izvučete iz sebe.

3. Obnovite kontakt sa prirodom i ljudima

Proleće je u vazduhu! Obnovite kontakt sa svetom oko sebe. Idite u dugu šetnju, čas joge, uživajte u laganim i energičnim prolećnim obrocima u kojima dominira sveže povrće i zdrave masti (nerafinisana ulja, avokado, masline, koštunjavi plodovi i semenke).

Pozovite starog prijatelja. Provedite kvalitetno vreme sa svojom porodicom. Dajte do znanja svojim voljenima koliko su vam važni. Provedite malo više vremena sa svojim kućnim ljubimcima. Dajte i primajte zagrljaje svaki dan.

Recite hvala na svemu lepom što vas okružuje.

Prikupite svoje emocionalne alate za prolećno čišćenje i bacite se na posao! Vreme je da počistite nered, te otvorite dušu i telo predivnoj prolećnoj sezoni!

Piše: Tatjana Popović

Totally Wellness

Nema tagova 1