5 namirnica za zaštitu kože od štetnih uticaja sunčevih zraka

Osim krema za sunčanje koje štite kožu od uticaja UV zraka, postoji još jedna ključna stvar koja nedostaje vašoj rutini zaštite od sunca – određene namirnice i pravilan raspored obroka, ovih 5 namirinica itekako će vam značiti.

Naime, ishrana je jedan od načina na koji se prilagođavamo spoljašnjem okruženju tokom različitih godišnjih doba. U okviru jednog američkog istraživanja utvrđeno je da enzim, koji obnavlja kožu oštećenu UV zracima, ima dnevni ciklus proizvodnje koji se vrlo lako može poremetiti ako jedemo u neuobičajenim delovima dana.

Zato, da biste što bolje zaštitili kožu od štetnih uticaja sunca, nije dovoljno da jedete zdravo, već je važno da imate i normalan raspored ishrane tokom dana. Dakle, umesto obroka u ponoć, namrinice koje mogu da zaštite kožu, jedite za doručak u smutijima, sa ovsenom kašom ili u salatama.

1. Lubenica

Budući da sadrži veliku količinu likopena, čak više i od paradajza, lubenica spada u namirnice koje povoljno deluju na zdravlje kože. Ovaj fitonutrijent kada se pretvori u vitamin A, usporava proces starenja kože i podstiče proizvodnju kolagena i melatonina. Ovaj vitamin samim tim i štiti kožu od negativnih uticaja sunčevih zraka.

2. Borovnice

Ovo voće bogato je moćnim antioksidansima koji se uspešno bore sa slobodnim radikalima koji mogu oštetiti kožu zbog izlaganja suncu. Takođe predstavljaju veoma dobar izvor vitamina C, koji može pomoći u sprečavanju bora.

3. Šargarepa

Šargarepa je veoma bogata beta-karotenom, jakim crveno-narandžastim pigmentom, koji se u telu pretvara u vitamin A. Snažan je antioksidans, koji ima ključnu ulogu u održavanju zdrave kože. Čini je manje osetljivom na sunce, pa može poboljšati efekat sunčanja. Ona svakako ne predstavlja zamenu za kreme sa zaštitnim faktorom.

4. Tamnozeleno lisnato povrće

Povrće poput spanaća i kelja takođe sadrži veliku količinu beta-karotena, ali osim toga bogato je i luteinom i zeaksantinom. Naime, ovi antioksidansi predstavljaju odličnu zaštitu od sunčevih zraka, mogu sprečiti nastanak bora, pa čak i rak kože.

5. Orašasti plodovi i semenke

Orasi, seme konoplje, čia semenke i lan bogatI su omega 3 esencijalnim masnim kiselinama, koje, zahvaljujući antiuplanim svojstima, pomažu u očuvanju zdravlja kože i neophodne su za njenu regeneraciju.

Naime, omogućavaju telu da se prirodno nosi sa negativnim uticajima sunčevih zraka na kožu.

Piše: Tatjana Popović

Totally Wellness

 

Nema tagova 0