5 RAZLOGA ZAŠTO JE ZELENI ČAJ SUPER MOĆAN

Njegovo visočanstvo zeleni čaj, nalazi se u skoro svakom domu na svetu. Obožavan je od davnina, a pravi se od lišća drvenaste biljke Camellia sinensis koja je posebno rasprostranjena na Dalekom istoku i to u Kini i Japanu. U to vreme se koristio u medicinske svrhe posebno za tretiranje glavobolje i depresije.

Za zeleni čaj kažu i da je najzdravije piće na planeti, jer je bogat antioksidansima i hranljivim materijama koje imaju snažno dejstvo na telo.

Istraživanja su pokazala da zeleni čaj utiče pozitivno na ljudski mozak, pospešuje topljenje masti i smanjuje rizik od raka.

Zeleni čaj smanjuje apetit 

Godinama se polemiše da li zeleni čaj zaista može da pomogne pri gubitku masnih naslaga, a naučna istraživanja nam pokazuju da upravo konzumiranje antioksidanasa koji se nalaze u zelenom čaju, a posebno kahetina kao i jedinjena pod nazivom ECGC, može pospešiti metabolizam i skromno sprečiti  povećanje telesne težine.

Odlično utiče na kvalitet kože 

Ovaj čarobni čaj itekako utiče na kvalitet kože i čini je zdravom. Takođe je dobar za izbacivanje toksina iz kože, može se koristiti i u borbi protiv mrlja i ožiljaka. Poboljšava elastičnost kože i odličan je za smanjenje upala.

Smanjuje otok oko očiju i podočnjake

Antioksidansi i tanini koji se nalaze u zelenom čaju pomažu u lečenju tamnih krugova oko očiju. Oni deluju na smanjenje krvnih sudova ispod tanke kože oko očiju što utiče na smanjenje otoka. Osim toga vitamin K koji se nalazi u ovom čaju utiče i na posvetljavanje tamnih krugova oko očiju.

Odličan anti ejdžing borac

Znatno utiče na odlaganje starenja kože, opuštanje kože, fleke od sunca, starosne pege ali i smanjenje bora.

Polifenoli u zelenom čaju pomažu pri neutralisanju štetnih slobodnih radikala koji mogu prouzrokovati značajno oštećenje kože i ubrzati starenje. Zeleni čaj pomaže i u borbi protiv raka kože.

Stimuliše rast kose

Visoka količina antioksidanasa koji se nalaze u čaju podstiče rast kose. Katehini deluju tako što pomažu blokiranje DHT-a glavnog uzročnika gubitka kose.  Pored toga što pospešuje rast kose, zeleni čaj je odličan u borbi protiv suve kože i peruti.

Nakon pranja kose, kosu treba isprati hladnim, sveže spremljenim zelenim čajem i ostaviti ga na kosi 10 minuta, nakon toga ga isprati hladnom vodom. Proces bi trebalo ponavljati 2-3 puta nedeljno, nekoliko meseci kako bi efekti bili vidljivi.

Takođe, ako želite lepu, jaku i sjajnu kosu, neka vam svakodnevni ritual bude ispijanje 2 do 3 šoljice magičnog zelenog čaja.

 

 

Nema tagova 1