5 vitamina neophodnih za zdravlje muškarca

Mnoge hranjive materije, koje su neophodne za optimalno funkcionisanje organizma, ne fale samo ženama, već i muškarcima. Zapravo, muškarci u dobi od 19 do 70 godina moraju da osiguraju dovoljno sledećih vitamina:

Vitamin D za zdrave kosti

Mnogi muškarci koji rade u zatvorenom prostoru čitav dan nisu dovoljno izloženi sunčevim zracima, što je neophodno za prirodnu proizvodnju vitamina D. Budući da hrana uglavnom ne osigurava dovoljnu količinu vitamina D, muškarcima se preporučuje da unose 1000 IU (internacionalnih jedinica) suplementa vitamina D dnevno.

Šta treba da znate o vitaminu D?

Vitamin D postaje još važniji s godinama, jer je potreban za apsorpciju kalcijuma, te sprečava slabljenje mišića i kostiju. Nedavno istraživanje takođe sugeriše da nedostatak vitamina D može povećati rizik od raka debelog creva, a jedna studija pokazala je da muškarci sa niskim nivoom vitamina D imaju dvostruko veću verovatnoću da dožive srčani udar od muškaraca sa optimalnim nivoom.

S druge strane, previše vitamina D može da izazove umor i slabost mišića, tako da bi trebalo da unosite manje od 2.000 IU vitamina D dnevno, osim ako vam lekar ne savetuje drugačije.

Dobri izvori vitamina D uključuju masnu ribu poput lososa, sardina, potom ulje jetre bakalara, kao i žumance.

Folati za zdravo srce

Folati ili vitamin B9 svrstava se u veoma važan vitamin B grupe. Naime, folati štite muškarce od srčanih bolesti jer sprečavaju stvaranje homocisteina, supstance koja je telu potrebna za izgradnju proteina, ali koja može dovesti do oboljenja srca i krvnih sudova ako se proizvodi u prekomernoj količini.

Šta treba da znate o folatima?

Preporučena dozvoljena količina folata je 400 mikrograma dnevno, a to možete obezbediti svom telu ukoliko unosite zeleno lisnato povrće uz obroke, ali i mahunarke.

Vitamin B12 za zdrav nervni sistem

Posebno stariji muškarci mogu imati povećanu potrebu za ovim vitaminom, koji jača zdravlje nervnog sistema. Naime, vitamin B12 podržava normalno funkcionisanje mozga, utiče na pamćenje, zatim snižava nivo holesterola, a pomaže i u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Njegov nedostatak može uzrokovati slabost mišića, probleme sa spavanjem, kožne bolesti, poremećaje digestivnog trakta, anemiju, slabu koncentraciju, ali i demenciju i depresiju.

Šta treba da znate o vitaminu B12?

Preporučena dnevna doza vitamina B12 iznosi 2,4 mikrograma, koju lako možete dobiti iz hrane. Ima ga najviše u namirnicama životinjskog porekla poput lososa, govedine, piletine i jaja, dok se u slučaju veganske ishrane preporučuje suplementacija.

Vitamin A za dobar vid i snažan imunološki sistem

Vitamin A je važan za održavanje dobrog vida. Takođe je poznat i kao antiinfektivni vitamin zbog svoje uloge u podržavanju aktivnosti imunološkog sistema.

Šta treba da znate o vitaminu A?

Preporučeni dnevni unos iznosi 3000 IU (internacionalnih jedinica). Previše vitamina A može izazvati mučninu i povraćanje, ali i rezultirati slabim kostima. Manjak vitamina A je redak – trebalo bi da ga unosite dovoljno ukoliko jedete voće i povrće.

Najbolji izvori vitamina A su šargarepa, spanać, batat, kajsije, brokoli, jaja i ulje jetre bakalara.

Vitamin C za zdravo starenje

Vitamin C je moćan antioksidans koji ima zaštitnu ulogu u telu jer neutrališe slobodne radikale koji napadaju zdrave ćelije. Ukoliko jedete velike količine namirnica bogatih vitaminom C možete da ublažite znakove starenja. Iako se više ne smatra vitaminom koji utiče na sprečavanje prehlade, vitamin C se i dalje smatra esencijalnim sastojkom balansirane ishrane.

Šta treba da znate o vitaminu C

Nedovoljno vitamina C može rezultirati anemijom. Preporučena dnevna količina za muškarce iznosi 90 miligrama. Previše vitamina C neće vam naštetiti, jer telo ne može da ga skladišti, ali može da izazove mučninu.

Da biste bili sigurni da dobijate dovoljno ovog vitamina jedite voće i povrće. Izvori vitamina C uključuju narandže, papriku, brokoli, kupus, krompir, jagode, paradajz, kivi, limun, limetu, lubenicu, ananas i špargle.

Trudite se da organizam snadbevate vitaminima iz hrane, a o uzimaju suplemenata obavezno se konsultujte sa lekarom.

Piše: Tatjana Popović , Totally Wellness- www.totallywellness.rs

Nema tagova 0