Bojana Sentaler: Sreća je kad izaberemo da na život gledamo kao na jedno divno čudo

Kad sam pre par meseci saznala da princeza Megan Markl nosi kapute koje je kreirala Srpkinja, osećala sam veliki ponos, i iako u tom momentu nisam znala puno toga o njoj,ona me je, svojim uspehom, podsetila na važnu stvar, da kad verujemo u sebe i radimo kako bismo ostvarili svoje snove sve dođe na svoje mesto i nagrada nikad ne izostane.

Tad sam otkrila brend SENTALER i priču sjajne mlade žene koja je sledila svoje snove. Bojana Sentaler rođena Beograđanka, koja dugi niz godina živi u Kanadi u iskrenom razgovoru otkrila mi je kako je baš alpaka runo izabrala za njene kapute, kako je nastao brend SENTALER, ali i koji savet joj je dao legendarni Karl Lagerfeld. Popričale smo i o trenutku kad je saznala da  je princeza Megan Markl nosila njen kaput na Božić 2017. a otkrila mi je i koju poruku ima za sve ljude koji imaju svoje, velike snove.

Verujem da će vas priča sjajne Bojane Sentaler inspirisati  koliko i mene, i da ćete se, možda baš nakon ove priče osmeliti da poslušate svoju intuiciju i srce i ostvarite ono o čemu dugo maštate. 

Vaš brend SENTALER već 10 godina osvaja srca svih dama kojima  su udobnost, kvalitet i sjajan stil na listi prioriteta. Kako je došlo do toga da baš alpaka runo bude materijal od koga ćete stvarati bajkovite kapute?

Bojana Sentaler: Ovaj luksuzni materijal raskošne lepote i prirodnog svilenkastog sjaja otkrila sam sasvim slučajno (ako je u životu išta slučajno). Dogodilo se to za vreme mog putovanja po Južnoj Americi 2009. godine, kad sam na kraju tog puta odlučila da neko vreme ostanem kod prijatelja iz Beograda koji žive u Peruu. Alpaka je inače ljupka domaća životinja iz porodice kameloida, slična lami, koja živi u Andima na tri do pet hiljada metara nadmorske visine.

Alpakino vlakno je razmenjivano za zlato i smatralo se božjom tkaninom još u vreme Inka, kad je korišćeno za odeću kraljevske porodice. I danas je to skup materijal, tako da je za porodice koje gaje te divne životinje izuzetno važno da postoje kompanije koje od njih redovno kupuju i tako im pomažu da opstanu u svom tradicionalnom načinu života. Oduševljena karakteristikama ovog izuzetno laganog ali toplog materijala, odvažila sam se da kreiram svoju prvu kolekciju od sedam uksuznih kaputa, kakve sam oduvek želela da imam za sebe, a nisam mogla da ih nađem.

Kad sam ih nešto kasnije donela u Toronto i pokazala ih prijateljima, pa dalje njihovim poznanicima, mnogim damama su se moji modeli jako svideli i odmah sam dobila dosta narudžbina.  Ushićenost na licima tih prvih mojih klijentkinja je doprinela da još više učvrstim odluku da u modi pronađem svoje mesto. SENTALER brend je te godine i oficijelno rođen.

Alpaka vlakna koja vi koristite ne sadrže lanolin, hipoalergijski su i odgovaraju i senzitivnoj koži. Kažu da su vaši kaputi meki kao duša. Da li planirate još neki odevni predmet od alpake, pored kaputa, šalova, kapa i rukavica? 

Bojana Sentaler: Alpaka je idealan materijal i za pelerine, pončo ogrtače, moto jaknice koje sam kreirala u raznim oblicima u prošlim sezonama i sigurno će ih biti i u budućim. Želja mi je da kad dame širom sveta razmišljaju o elegantnom kaputu ili ogrtaču, da im SENTALER modeli budu jedna od prvih opcija.

Bavite se i humanitarnim radom, deo novca od prodaje kapa i šalova donirate za decu koja se leče u bolnici u Torontu. Možete li mi reći nešto više o tome?

Bojana Sentaler: Ovu humanitarnu akciju sam sa velikim zadovoljstvom započela pre nekoliko godina. I sama sam majka dvoje mališana. Materinska briga i ljubav prema deci su me na najprirodniji način podstakli na saradnju sa dečjom bolnicom SickKids Hospital u Torontu, koja je jedna od najboljih na svetu u inovativnom rešavanju komplikovanih medicinskih slučajeva kod dece i u kojoj se često leče deca iz celog sveta. Srećna sam da pored donacije, na  kraju svake zimske sezone i posetim bolnicu i isporučim kape od alpake za mališane kojima je medicinska pomoć životno neophodna. Takođe, putem doprinosa Divac fondaciji želim da pomognem i mladima u Srbiji, preko programa Divac Stipendije.

Kaputi sa rebrastim rukavima su zaštitni znak vašeg brenda. Šta vas je inspirisalo da napravite  tako sjajan i jedinstven model? 

Bojana Sentaler: Već od prvih godina stvaranja brenda, pored negovanja ženstvene siluete dodavala sam mojim modelima i atraktivne detalje. Kad sam prvi put napravila rebraste manžetne na rukavima, osećala sam da će baš taj detalj postati prepoznatljiv zaštitni znak mog brenda, jer mu daje modernu ekskluzivnost. Kasnije, kao prirodni produžetak te inicijative za posebnošću, nastao je i puni rebrasti rukav, kao smeo izraz ekskluzivnosti onih koje ga nose.

Kad je britanska princeza Kejt Midlton izabrala da nosi takav SENTALER kaput na svojoj turneji po Kanadi, rebrasti rukavi su postali internacionalno prepoznatljiv zaštitni znak moje modne linije.

Kako je ljubav prema dizajnu pobedila i preuzela primat nad marketingom i medijima koje ste radili za druge firme?

 Bojana Sentaler: Ljubav prema umetnosti, kreiranju i modi sam oduvek nosila u sebi. Naravno, uvek su me interesovale i mnoge druge stvari, a naročito sve što je vezano za interakciju sa ljudima. Sa entuzijazmom sam studirala biznis u Torontu i specijalizovala marketing i finansije. Posle prvih godina iskustva u marketingu i prodaji, stečenih u velikim internacionalnim firmama u Torontu, otišla sam 2008. godine u Dubai, koji je tad bio svetski centar inovacija i velikih ulaganja.

Tu sam stekla važno internacionalno i životno iskustvo, i upoznala mnogo ljudi, dok sam radila za britanske medije na pripremi specijalnih izveštaja o mogućnostima ulaganja u Dubai. Posle svetske ekonomske krize, koja je zahvatila i Dubai, pošla sam na putovanje po Južnoj Americi i ostala nekoliko meseci kod prijatelja u Limi. Tu sam se odlučila da se oprobam u modnom dizajnu i započnem svoj biznis.

Tako, da zaključim, mislim da kod mene nije bilo borbe nego nadogradnje u onome što volim da radim, pa su se dizajn, marketing i biznis srećno spojili u brend i firmu koju sam izgradila. Napraviti potpuno novi, internacionalno prepoznatljiv modni brend, verovatno je i moguće samo uz dobar spoj autentičnog modnog dizajna i zdravog biznisa, naravno uz mnogo rada i malo sreće.

Šta vas inspiriše? 

Bojana Sentaler: Putovanja i susreti sa interesantnim ljudima. Pored toga, u poslednjih nekoliko godina, posebnu inspiraciju nalazim u radoznalom otkrivanju sveta kroz oči moje dece tokom njihovog uzbudljivog sazrevanja.

Koju biste poruku poslali Bojani koja je na početku svog puta i ima samo 18 godina?

Bojana Sentaler: Mislim da Bojana od 18 godina još uvek postoji u ovoj ponešto zrelijoj Bojani. Osnovne vrednosti se nisu mnogo promenile. Kao mlađa osoba imala sam snove da jednog dana radim ono što volim i srećna sam da sam uspela to da ostvarim. Uz nove planove, ideje, ali i izazove, taj san još uvek traje i, mada je često naporan, uvek je bezgranično uzbudljiv i interesantan.

Veliki uticaj na vaš rad imao je i Karl Lagerfeld koji je nedavno preminuo. Da li ste dobili neki značajan savet od njega kad ste ga upoznali?

Bojana Sentaler: Nedavna vest o odlasku jednog od najvećih modnih kreatora našeg vremena, Karla Lagerfelda, me je veoma dirnula i ožalostila. Srećna sam, da sam pre 11 godina, imala izuzetnu priliku da upoznam i intervjuišem gospodina Lagerfelda u vezi njegovog angažmana na dizajniranju luksuznih vila na ostrvu Isla Moda u Dubaiju.

Posle intervjua, u nezvaničnom delu razgovora, spomenula sam mu da gajim dugogodišnju naklonost prema modnom kreiranju, našta me je gospodin Lagerfeld savetovao da se obavezno isprobam, jer ću tako brzo uvideti da li nosim taj talenat u sebi ili ne. Taj njegov savet me je snažno motivisao i ohrabrio da se usudim da i sama zakoračim u taj čudesni svet mode.

 

Karl Lagerfeld me je ohrabrio da zakoračim u čudesni svet mode.

Ko je za vas žena inspiracija?

Bojana Sentaler: Ima ih više. Izdvojila bih Odri Hepbern kao večiti primer žene koja je zadivila svet ne samo svojim šarmom, klasi pojavom i šik elegancijom, već i lepotom svog duha. Humanitarni rad i saosećajnost da pomogne deci širom sveta putem UNICEF organizacije dale su trajni pečat njenom postojanju. Ostale su da se pamte i njene mudre poruke o životu. A što se mene tiče, uvek ću biti inspirisana njenim briljantnim talentom i posebnošću.

Srećna sam da je i moja majka za mene velika inspiracija. Njen istančani ukus, puna posvećenost ljudima oko sebe, kao i finoća kojom uvek zrači podstiču kod mene osećaj ushićenosti za svet u kome živimo. Ona i njeni saveti pružaju mi dragoceni oslonac u životu.

Mnoge poznate svetske dame nose rado vaše kapute, Kejt Midlton, Megan Markl, Sofi Trudo samo su neke od njih. Da li to zahteva veću odgovornost, da budete još inovativniji, bolji i korak ispred svih?

Bojana Sentaler: To što moje kreacije nose ugledne i uticajne dame je veliki podsticaj za brend i nagrada za moj rad. I naravno, sa svakim sledećim priznanjem, raste i nivo odgovornosti.

U osnovi, mislim da su jedinstveni modeli, poseban kroj i doslednost kvalitetu, ključne stvari koje su me dovele tu gde se sad nalazim. Nijedan moj proizvod nije lansiran, a da nisam imala osećaj da su svi moji kriterijumi kvaliteta potpuno zadovoljeni.

To su, pored mog kreativnog izraza, i izbor materijala, unošenje prefinjenih nijansi boja, kao i savršena izrada modela. Da bih bila korak ispred drugih, svake sezone kreiram nove modele sa detaljima za koje osećam da će da izazovu utisak modernog i ekskluzivnog.

Rekli ste da je za vas bilo potpuno iznenađenje kad je Megan Markl obukla vaš kaput na Božić 2017. Kakva je bila vaša reakcija u tom momentu i da li ste rekli nešto sebi?

Bojana Sentaler: Za taj radostan događjaj sam saznala u trenutku pripreme za polazak na porodični odmor. Kako je Megan već tad bila višegodišnji ljubitelj SENTALER brenda, znala sam da poseduje i taj, od više mojih kaputa. Ipak nije bilo nagoveštaja kad će ga i gde obući.

Konačno, Megan se i pojavila u SENTALER kaputu na svečanoj božićnoj ceremoniji u Sandrigamu u pratnji tad verenika, princa Harija i u okruženju cele kraljevske porodice. To je za mene bio jedan od najlepših božićnih poklona i izuzetno prijatno iznenađenje. Ipak, priznajem da sam duboko u sebi priželjkivala da se tako nešto i desi.

BIRKENHEAD, ENGLAND – JANUARY 14: Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex visit Hamilton Square on January 14, 2019 in Birkenhead, United Kingdom. (Photo by Neil Mockford/GC Images)

Koliko je jaka vaša veza sa Srbijom?

Bojana Sentaler: Moji koreni potiču iz Srbije, iz Beograda, u kome sam proživela predivno rano detinjstvo, do svoje osme godine. Slika iz tog perioda je veoma snažna u mojim mislima. I kasnije sam, kad god mi se pružila prilika, dolazila iz Kanade u Beograd. Negovanje maternjeg jezika i ljubav i prema poreklu, kod dece koja odrastaju u dijaspori, su izuzetno važni faktori za formiranje bogatstva ličnosti i njihovog kulturološkog identiteta. Tako danas i moja deca odlično govore naš jezik.

Kakva treba da je žena od stila?

Bojana Sentaler: Stil je odraz naše ličnosti. Podržavam mišljenje da je od izbora odgovarajuće modne kombinacije, mnogo važnije kako ćemo to da nosimo. Ženu od stila vidim kao moderno elegantnu i šik damu koja je sigurna u svoju osobenost.

Kako Bojana obnavlja svoju energiju?

Bojana Sentaler: Jedna od mnogobrojnih značajnih stvari koje imam u svojoj svakodnevnoj rutini su i vežbe sa mojim ličnim trenerom. Jutarnji treninzi, nekoliko puta nedeljno, nešto je u čemu uživam i što me spašava u vrtlogu mnogobrojnih obaveza koje svakodnevno imam. Taj susret sa sobom  je važan, fokus je tad samo na meni i volim osećaj lakoće i zadovoljstva kad napuštam teretanu.

U jednom od intervjua izjavili ste da neuspeh nije postojao kao opcija jer ste verovali u ono što radite i radili ste to sa ljubavlju i puno strasti. Kako sebe motivišete kad naiđu izazovni momenti?

Bojana Sentaler: Zahvalna sam da me je priroda nadarila da uvek preovlada pozitivan pristup. Vaspitavana sam u duhu da za sve postoji rešenje. Trudim se da ga u izazovnim trenutcima, hladne glave i pronađem. Pokušavam da takav pristup ne odustajanja prenesem i na ljude sa kojima radim.

Da li možda planirate reviju u Beogradu, vašem rodnom gradu? Hoće li Beograđanke moći da kupe vaše kapute u prestonici? 

Bojana Sentaler: Za sad mi to nije u planu, ali nikad se ne zna. Inače, zahvaljujući prodaji preko mog sajta na sentaler.com, saznajem da žene našeg porekla širom sveta prate moj rad i nose moje kreacije.

Šta je moda?

Bojana Sentaler: Moda je odraz vremenske epohe u kojoj živimo. Bavljenje modom pruža mi moć u slobodi izražavanja.

Bez kog modnog komada ili aksesoara vi ne možete da zamislite svoju odevnu kombinaciju?

Bojana Sentaler: Volim da kombinujem cipele, tašne i sunčane naočare na način koji odgovara mom trenutnom raspoloženju i odražava moj modni stil.

Šta će po vama biti u trendu ovog proleća i leta?

 Bojana Sentaler: Ono čemu se ja radujem su razne kombinacije sakoa i pantalona, kao i kombinezoni (jumpsuits) u živim, prozračnim bojama, ali i u neutralnim, bež nijansama.

Šta je sreća?

Bojana Sentaler: Verujem da je sreća uvek tu negde oko nas. Zavisi od nas samih da li ćemo je prepoznati i umeti da joj se prepustimo. Sreća je i kad izaberemo da na život gledamo kao na jedno divno čudo i pri tome mu se svakog dana iznova radujemo.

Šta je ljubav?

Bojana Sentaler: Kao najčistije ljudsko osećanje, ljubav je glavni pokretač i smisao svega.

Koju poruku biste poslali ljudima koji u ovom trenutku sanjaju velike snove?

Bojana Sentaler: U više navrata sam imala priliku i zadovoljstvo da gostujem na raznim interesantnim panel-diskusijama i korporacijskim skupovima u Torontu gde sam bila pozvana da svojim ličnim primerom inspirišem mlade ljude, a posebno mlade žene, da slede svoje snove radeći ono što vole i za šta imaju smisla. Ono što bih poručila sanjarima velikih snova je: usudite se da isprobate svoju viziju, sledeći svoju intuiciju i pasiju. Kao što je gospodin Lagerfeld jednom meni rekao: samo tako ćete saznati da li vam to stvarno leži ili ne. A ako vam se neki snovi i rasprše, sanjajte nove. Lepota života i jeste u tome što se odvija i ”među javom i međ’ snom”.

 

Nema tagova 2