Dr ANA MALIVUKOVIĆ: VEĆE USNE, NE ZNAČE UVEK I LEPŠE

Dugo godina trend uvećanja usana „drmao“ je naš region, u pojedinim trenucima iz lepog i sofisticiranog prelazilo se u neukusno. Da li su se devojke vratile prirodnijem izgledu usana, kad početi sa korekcijama, šta je najzdravije koristiti za korekciju usana, otkrila nam je Dr Ana Malivuković ispred  Opšte bolnice UNA. 

Kako se vrši korekcija usana?

Dr Ana Malivuković: Preoblikovanje usana se može vršiti nehirurškim metodama, gde se,  za korekciju usana, koriste različiti injektibilni materijali, privremeni ili trajni.  Kao i hirurški, kad se transplantacijom sopstvenog tkiva (mast, dermis) vrši povećanje i preoblikovanje usana.

Kad je zapravo pravo vreme? Devojčice već u tinejdž dobu odlaze kod plastičara na prve korekcije. Imate li preporučenu donju granicu?

Dr Ana Malivuković: Preporučena starosna granica za korekciju je 18 godina, iako se, u izuzetnim slučajevima, kod urođenih deformiteta korekcije usana vrše i ranije. Sa godinama se gubi jedrina i volumen usana, dolazi do promena oblika, pa se korekcije vrše kod starije populacije u cilju zadržavanja mladalačkog i svežijeg izgleda.

Koji je po vama najbolji “materijal” za korekciju usana?

Dr Ana Malivuković:  U većini razvijenih zemalja trajni fileri su zabranjeni, što svakako govori o mogućim komplikacijama. Ranije su se usne dosta popunjavale različitim supstancama kao što su  silikon, biopolimer, metakril. Ove supstance, zaista, ostaju trajno u tkivu.  Ali, pravi problem je ustvari u tome što one imaju svoju zapreminu i težinu, pa vremenom „padaju“ na dole i deformišu usne.

Hijaluronski preparati su najbolja preporuka za korekciju usana, jer je hijaluron prirodan preparat i sastojak našeg organizma, vezuje vodu, i daje mek i prirodan rezultat sa mnogo manjim šansama za komplikacije. Na našem tržištu postoji mnogo proizvoda koji se razlikuju po gustini, „umreženosti“ lanaca, dodatom anestetiku pa se i njihova primena razlikuje.

Kolika je verovatnoća da će se neka komplikacija dogoditi?

Dr Ana Malivuković:  Nakon intervencije, pacijent može imati blagi otok i crvenilo, koje se ublaži primenom hladnih obloga. U nekim slučajevima, otok  traje od 3 do 5 dana nakon intervencije, a do 7 dana nakon hirurškog povećanja usana.  Takođe se mogu pojaviti mali hematomi. Ovakve komplikacije su prilično česte, ali se spontano povlače i ne zahtevaju nikakvu dodatnu terapiju.  Lekare i pacijente najviše uznemirava pojava kuglica (čvorića, grudvica), kao i pomeranje materijala u usnama.

Mogu se javiti neposredno nakon injektiranja u vidu nodula, na mestu uboda, koji se spontano razgradi ili uz pomoć masaže.
Granulomi nastaju kao kasnije komplikacije i oni su loptaste formacije, različite veličine, koje se ponekad i ne vide, ali se napipavaju i mogu biti tvrde i bolne, a u težim slučajevima se i vide i mogu narušiti estetiku usana.  Na svu sreću, kod korišćenja hijaluroskih preparata, ovakve reakcije su retke 0.1-1% pacijenata.
Koje je najbolje godišnje doba za tu vrstu intervencije?

Dr Ana Malivuković: Ne preporučuje se sunčanje i izlaganje ekstremno visokim temperaturama, kao ni sauna i solarijum nakon injektiranja. Osim toga, nema ograničenja u pitanju godišnjeg doba.

Da li je vreme silikona u usnama konačno prošlo?

Dr Ana Malivuković: Verujem da jeste.

Čini mi se da se prirodan izgled usana vratio na velika vrata?

Dr Ana Malivuković: Danas je prestalo da bude popularno da usne budu sto veće. jer smo se uverili da veće ne znače uvek i lepše. Imperativ je imati lepe usne koje svakako izgledaju prirodno.

Koliko traje materijal koji je stavljen u usne?

Dr Ana Malivuković:  Hijaluron se u našoj koži postepeno razlaže i nestaje, a koliko će trajati zavisi od više faktora. Prvo stavljanje hijaluron filera traje od 6-9 meseci, a svaki sledeći put se razlaže na duži vremenski period od 1-2 godinešto znaci da je za novo injektiranje potrebno manje materijala, a on duže traje.

Kad je naredna korekcija? 

Dr Ana Malivuković:  Kada se hijaluron razgradi, u principu negde 12 meseci nakon prvog injektiranja, ali opet zavisi od pacijenta do pacijenta.

 UNA opšta bolnica
Vojvode Skopljanca 19
kontakt telefon: +381 11 78 58 777
Nema tagova 5