Dr Vesna Danilovac: Opraštanje je neophodno kako bi se život mogao nastaviti bez ogorčenosti

 Iako je karijeru započela kao lekar, ali i radila čitavih devet godina u korporaciji na poziciji direktora marketinga i razvoja, svoj put nastavila je sasvim drugačije. Nakon ove dve karijere, okrenula se onome u čemu je neprikosnovena – coachingu. U coaching-u primenjuje preko 70 različtih metoda, i o uspešnosti njenih tretmana govori činjenica da se neki od problema otklone već nakon prvog tretmana. O tome zašto je važno čistiti „unutrašnju deponiju”, biti zahvalan, oprostiti sebi i svima, otkrila mi je u iskrenom razgovoru sjajna Dr Vesna Danilovac. 

Mnogi ljudi svoje emocije potiskuju i nekako ih stavljaju pod tepih. Sve te ne proživljene emocije mogu nam slati poruke u vidu bolova ili bolesti. Recite mi nešto više o tome?

Vesna Danilovac: Često ne možemo izbeći stresne situacije, prisiljeni smo suočiti se s njima i pokušati ih nadvladati. Pojedinci se razlikuju u strategijama suočavanja sa stresom. Kada osoba proceni da može uspešno kontrolisati situaciju, koristi aktivne, problemu usmerene strategije. U suprotnom se okreće emocijama usmerenim strategijama suočavanja, koje služe smanjenju stresnog doživljaja. Za zdravlje je najgore izbegavanje suočavanja, što dugoročno povećava doživljaj stresa i utiče na razvoj bolesti. Psihosomatske bolesti možemo definisati kao bolesti izazvane stresom, uz trajna oštećenja telesnih sistema i organa. Emocije poput straha, besa, ljutnje, krivice, tuge i bespomoćnosti su toksične i postaju “unutrašnji neprijatelj” i negativno se odražavaju na naš život. Utiču na naše zdravlje, doživljaj sveta oko nas, narušavaju naše odnose uništavajući nam dobre i uspešne životne prilike. Kao što je potrebno da pročistimo svoje telo od toksina, tako nam je potrebna i emocionalna detoksikacija duše. Emocionalni toksini su drugo ime za negativne emocije koje su potisnute u podsvest tokom svih godina života i predstavljaju deponije „bola i otrova duše“.

Zašto se emocionalno smeće taloži u podsvesti?

Vesna Danilovac: Sve što nam se desava u životu  ostaje zapamćeno, odnosno snimljeno u našoj podsvesti, jer je ona naš hard disk. Povremeno je potrebno nakupljene stvari očisti i resetovati se. To se radi kroz san  ili razgovor. Ukoliko neki negativni doživljaji ne dođu na red da se razgrade i ostaju začaureni u podsvesti, blokiraju energiju u nekom delu tela. Sve ono što nas boli, kada gurnemo u podsvest nije nam samo vidljivo na svesnom nivou. U podsvesnom je vrlo ”živo” i utiče na naše samopouzdanje i menja našu ličnost.

Kako čistimo podsvest?

Vesna Danilovac: Čistimo je kroz san (REM faza), razgovor, različitim koučing metodama, NLP tehnikama, bojama, vizualizacijom, posmatranjem, rečima…

Primenjujete tehnike u kojima ne treba ogoliti sebe i obaviti psihološki striptiz?

Vesna Danilovac: Stres i neprijatni osećaji koji se javljaju u različitim životnim situacijama kao što je: gubitak posla, drage osobe, javni nastup, neizvesna budućnost ili neki drugi traumatični događaj, mogu na razne načine dovesti do opterećenja i mentalnih blokada. Često je potrebno dosta vremena da se to pravaziđe, a neretko to uzrokuje i različite simptome i oboljenja. TehnikomWingwave na brz, jednostavan i efikasan način u potpunosti se eliminišu: stres, mentalne i emocionalne blokade, različiti strahovi, fobije i negativne emocije kao što su tuga, praznina, anksioznost, usamljenost, zabrinutost, šok. Pojačavaju se samopouzdanje, motivacija, koncentracija, kreativnost i ostvaruju tačno isplanirani rezultati. Takođe, eliminišu se loše navike i uzroci gojaznosti, anoreksije, bulimije, zavisnosti od alkohola, narkotika, kocke, pušenja…

Nakon ovog tretmana, koji traje oko sat vremena i koji se radi individualno, razgrađuje se sve što je negativno. Nema potrebe mnogo da se priča niti ima „duševnog  stritiza“, jer se koriste kineziologija i stimulacija hemisfera. Dovoljan je samo jedan tretman, da se razgrade uzroci problema na kojem se radi i da negativni osećaji pređu u prijatne i opuštajuće. Organizam se dovodi u stanje potpunog duhovnog, umnog i telesnog balansa. Klijenti nakon ovog koučinga, kada se ukloni ono što ih je blokiralo  postaju svesni svojih sposobnosti, oslobađaju lični potencijal dolazeći do vlastitih rešenja. Oblikuju strategije za život i rad, koje će za njih biti najuspešnije i najdelotvornije.

Kako nam vežba opraštanje 40 dana može pomoći da zaista pomognemo i sebi i drugima?

Vesna Danilovac: Na način da svakodnevno pišemo kod oprosta sebi: “Opraštam sebi sve svoje greske koje sam svesno ili nesvesno napravila u mom životu”. Kad su nas drugi mnogo povređivali pišemo oprost za druge: “Opraštam svim ljudima koji su me svesno ili nesvesno povredili u mom zivotu”. Svakog dana pišemo 10 puta izabranu rečenicu, 40 dana u kontinuitetu. Ukoliko preskočimo neki dan, opet počinjemo ispočetka, odnosno pišemo 40 dana, ako smo npr. zaboravili da napišemo 23. Dana. Ova metoda je jako jako moćna i oslobađajuća uklanja automastke programe iz podsvesti vezane za opraštanje.

Zašto je opraštanje važno?

Vesna Danilovac: Iza neopraštanja često stoji bes, koji predstavlja najtoksičniiju emociju i ima razarajuce dejstvo na organizam. Stoji tuga, povređenost, nesigurnost… Teško nam je da praštamo, jer smo iznevereni, odbačeni, prevareni…Oprostiti nekome nije isto što i pomiriti se s njim.

Oprostiti nekome nepravdu koju nam je naneo znači pomiriti se sa time što se dogodilo i ostaviti za sobom sva osećanja koja su sa time povezana. Oprost je neophodan kako bi se život mogao nastaviti bez ogorčenosti. Ovakvo svesno oslobađanje od neprijatnih osećanja zapravo je sposobnost koja se ne razvija lako i koja podrazumeva niz karakteristika koje osoba treba da poseduje kako bi opraštanje bilo potpuno i iskreno

Možete li mi reći nešto više o dvodnevnoj radionici detox duše koja nas očekuje ovog vikenda, 1. i 2. decembra?

Dr Vesna Danilovac: Detox duše je praktičan, dvodnevni program pomoću kog ćemo se baviti vezom između emocionalnog i fizičkog zdravlja i razgradnjom deponija toksičnih emocija „OTROVA I BOLA DUŠE“. Upoznaćete mehanizme nastanka, neutralizacije i eliminacije „mentalno-emocionalno đubreta“ nakupljenog u vašoj podsvesti, tokom svih proteklih godina života. Prikazaćemo povezanost između određenih obrazaca razmišljanja i zdravstvenih problem.

Pričaćemo kako nastaju deponije “emocionalnog đubreta” u našoj podvesti i na koje sve načine se radi detoks ovih deponija. Čistićemo čakre i balansirati telo bojama, rečima, mislima, vizualizacijama, rukama, posmatranjem, uverenjima…Srešćemo se sa svojom “senkom” i naučiti da uđemo u “romansu” s njom. Upoznaćete 7 EMOCIONALNIH CENTARA i šta stoji iza svakog od nih, kao i iza određenih simptoma i bolesti. Šta čini promena i kako dolazi do ozdravljenja. Razgovaraćemo sa našim simptomima i otkrti njihovu dobru nameru. Biće to vikend za „vašu dušu“, susreta sa vama samima i jedinstveno putovanje u središte vašeg bića. Vredeće.

Ovaj detox program je deo holističkog pristupa pronalaženja ravnoteže i unutrašnjeg ispunjenja na emocionalnom, duhovnom, mentalnom i fizičkom nivou. Podržava vas u potrazi za vašom svrhom i ispunjenjem, uklanjajući ograničavajuća uverenja. Ovo je i priprema je za otkrivanje i stvaranje novih pogleda, izbora i mogućnosti prema kvalitetnijem i zdravijem življenju. Oslobađanjem i razgradnjom ovih deponija, postiže se promena koja će se odraziti na vaše zdravlje, komunikaciju, motivaciju i raspoloženje, posao, partnerske veze, odnose sa drugima…

Mnogi više pažnje obraćaju na telo i detox tela, dok dušu zanemaruju, kako se to odražava?

Vesna Danilovac: U procesu detoksikacije nije dovoljno samo zdravo se hraniti i čistiti telo i pritom nesvesno izbegavati pogled u dublje delove sebe. Potreba za čišćenjem nije samo na fizičkom nivou i zbog zdravlja neophodno je da zaronite duboko. Dubinsko čišćenje podsvesti ima snažan uticaj i na vaš život i na vaše zdravlje.Mnogi bolni i neugodni događaji iz prošlosti iza kojih stoje strahovi, sukobi, nerešeni odnosi, očekivanja, osećaji krivice, besa… nemaju uticaj samo u trenutku kada se odvijaju. Nakon mnogo vremena kasnije oni mogu negativno uticati na telesne sisteme i lagano i postupno u njima izazivati progresivne funkcionalne poremećaje i na kraju fizičku bolest. Povremeno ova „unutrašnja deponija“ zaslužuje pažnju. Potrebno ju je očisititi, reorganizovati, uravnotežiti, zameniti stare informacije novim – podržavajućim, kako bi osoba pronašla sklad sa autentičnim delom sebe i ostvarila kvalitetan i ispunjen život u svim aspektima.

Svaki dan nam može biti novi početak, kako da pomognemo sebi i priznamo da je krajnje vreme da saslušamo poruke srca i duše?

 Vesna Danilovac: Energija srca je 6000 puta jača od energije mozga. Nikada ne mozemo glavom, ono sto možemo srcem. Svaki novi dan, jeste novi pocetak. Kad ga živimo svesno i u potpunoj povezanosti sa onim sto nasa duša želi, povezanosti sa nama samima, onda cemo uvek biti dobro, ispunjeni i zadovoljni, jer sve to dolazi iz nas samih. Ništa spolja nije toliko vredno, kao mi sami sebi.

Verujete li u čuda? Za koji dogadjaj u vašem životu možete reći da je čudo?

Vesna Danilovac: Upravo sada događa mi se čudo… Ljubavi…neverovatne i vanvremenske. Uvek sam verovala u čuda i zato su mi se i dešavala. Čudo je bilo posao koji radim i kako je došao do mene. Učila sam metode zbog sebe, a onda je to postalo moj posao.Zaista volim to što radim i uživam u tome.

Da li se zahvalnost uči?

Vesna Danilovac: Zahvalnost se uči i živi kroz foKus. Istinska zahvalnost je moć koja pokreće Univerzum. To je moć kojom majstor živi život, kojom stvara. Ukoliko smo fokusirani na pozitivne stvari koje imamo u svom zivotu, trebali  biti zahvalni na njima.

“Onaj ko nije zadovoljan onim što ima, ne bi bio zadovoljan ni onim što bi želeo da ima” – Sokrat

Nema tagova 1