Goga Balaban: Zadovoljnu ženu svi žele da zadovolje, nezadovoljnoj ni Bog ne može pomoći

Njenu knjigu Buđenje boginje dobila sam pre godinu i po dana na poklon od prijateljice, a pročitala sam je tek nedavno, kad sam bila spremna da shvatim da sam i sama boginja. Nasmejana, srećna i radosna, kako i sama kaže, svaki trenutak je zapravo pravi da pustimo sreću, kreativnost i radost u naš život. „Okusila“ je rad u korporaciji i bila izuzetno uspešna, ali je ipak poslušala svoju intuiciju i odlučila da živi život po pravilima koja sama kreira. Goga Balaban pomilovala mi je srce svojim odgovorima, nadam se da će i vama.

Kad ste shvatili da niste za kompanijske strukture i odlučili da živite svoj san i osnujete „kutak“ u kom će žene biti srećne, svoje i slobodne?

Goga Balaban: Shvatila sam u trenutku kada sam se najmanje nadala, trudila da postignem što više na poslu i jednim delom sebe želela što više da se dokažem. Dok se moj ego zalagao za reputaciju, intuicija je prevladala i rekla svoje! Do tog momenta, radila sam kao Hr menader i iznenada shvatila da nisam osoba koja je stvorena za kompanijske strukture i pravila, jer sam npr. najproduktivnija u osam uveče, a ne od devet do pet. Odlučila sam da napustim tu priču i počnem da pišem sopstenu.

Koja je najvažnija lekcija koju ste poneli iz korporacije?

Goga Balaban: Najvažnija lekcija koju sam naučila u korporaciji je da su ljudi kao biljke. Ako imaju dobru klimu, bujaće produktivnost bez obzira koliko je posao težak, monoton ili kompleksan. Ako je klima hladna, surova, ne postoji dovoljno jak stimulans za rast. Klimu određuju međuljudski odnosi.

Šta vas je činilo tužnom dok ste čitali CV pojedinaca koji su želeli da rade u korporaciji, a vi ste bili u Hr sektoru ?

Goga Balaban: Najviše me rastužilo kad sam prepoznam mlade ljude koji slepo prate neku, davno definisanu “životnu traku”, donose izbore na osnovu čiste kalkulacije, biraju zanimanja na osnovu zarade, i postaju kasnije nezadovoljni, ni sami ne znajući zašto. Tada menjaju firme, ali ne shvataju da nose “sebe” nezadovoljne, gde god da su.

Rastužilo me je i kad kažu da bi voleli da rade  “bilo šta”, samo da bi se zaposlili, pa im objašnjavam da ne postoji radno mesto “bilo šta”, da moraju imati snove, unutrašnju vatru, a ne samo zadovoljavanje forme-naći “bilo kakav” posao, oženiti se/ udati se, plaćati porez, podići kredit, čekati vikend, čekati godišnji, “gurati”..

Kad ste osnovali centar niste ni slutili da će se u njemu održavati radionice. Kako je došlo do ideje za prvu radionicu?

Goga Balaban: Ideja je došla spontano. U to vreme imala sam nelogično interesovanje za Boginje, a baš je tada, Svetlana, moja najbolja drugarica, izučavala arhetipove grčkih boginja. To mi je donelo nešto što sam kasnije saznala da se zove trenutno buđenje svesti. Čula sam poruke Boginja i znala sam da odmah moram da ih zapišem i prenosim dalje. Posle toga više ništa nije bilo isto. Verujem da se u tom trenutku sve namestilo da Svetlana i ja kreiramo ovaj program koji prošlo preko dvesta žena iz Novog Sada, Beograda i Zagreba.

Vremenom su ideje pristizale, radionice se umnožavale, širila se ta naša energija i danas se u Curriculum Vitae Centru zbiva mnogo toga.

Partnerka u poslu vam je vaša prijateljica, psiholog Svetlana, kako izgleda jedan vaš „radni dan“ u kom kreirate magiju?

Goga Balaban: To je spoj uživanja, druženja i kreiranja divnih stvari. Skuvamo kafu, Svetlana uzme papir i olovku, krene bujica ideja, uvida, “poruka”, inspiracije, dopunjujemo se, nadovezujemo i tako su nastali svi originalni testovi u skripti, vežbe i vizualizacije koji su naši, autorski.  Svetlanina metodičnost i poznavanje psihologije je sve to uoličila u radioničarski deo programa. 

Kad ste počeli da pišete knjigu Buđenje boginje?

Goga Balaban: Počela sam da je pišem pre četiri godine, kada se moja ćerka preselila u Grac.

Da li je ova knjiga i vama služila za lično isceljenje i transformaciju?

Goga Balaban: Sad kad se vratim unazad, vidim da jeste. Mnoge rečinice sam sebi napisala. Knjiga je nastajala u nekom posebnom stanju povezanosti sa intuicijom, gde sam ja više bila u ulozi zapisničara. I sad uhvatim sebe kako čitam sopstvenu knjigu, uvuče me.

Koja vam je u ovom trenutku, najdraža poruka iz knjige?

Goga Balaban: “Zadovoljnu ženu svi žele da zadovolje, nezadovoljnoj ni Bog ne može pomoći”

Šta biste poručili ljudima koji bi da napuste korporaciju i žive svoje snove kao što ste vi uradili, a ipak se boje za egzistenciju i „ledi im krv u žilama“ pomisao da će izgubiti sigurnost?

Goga Balaban: Ako se ljudima ledi krv u žilama, onda to znači da imaju puno straha u sebi koji  ih skreće sa puta i zamagljuje im vid. Moraju da ih osveste i “očiste”.  U stanju straha, nismo kreativni. Strah isključuje intuiciju, glas mudrosti koji zna šta je naš pravi put i onaj osećaj što donosi mir da činimo pravu stvar, da smo na putu svoje svrhe. Svima bih poručila da vide širu sliku, promene perspiktivu u odnosu na trenutni posao, uvide njegov značaj i osete zahvalnost jer i to je deo puta. Tek posle toga mogu praviti ciljeve za budućnost i vizualizovati svoje snove.

Zbog čega se žene plaše da slušaju svoju intuciju?

Goga Balaban: Jedan od najjačih strahova koje sam prepoznala kod žena je strah od duhovnosti. Neko nas je “prepao” da je duhovnost ozbiljna stvar, vezana za tugu, umiranje, da smo grešni, da smo “krivi što smo živi”… Ipak, to je neistina. Duhovnost je duhovita! Intuicija zna šta je za naše najviše dobro i svega oko nas. Vodi nas uvek u zagrljaj Izvoru, a ne od njega. Žene se boje da će “čuti” nešto loše ako probude svoje intuitivne sposobnosti. Naprotiv, dobijaju kompas za istinsku Božiju radost, kako za sebe, tako i za svoje najbliže. Intuitivna žena, po automatizmu, isceljije. Takođe, patrijarhat je preuzeo duhovnost na sebe, po modelu vertikale-Bog, kralj, papa, otac, sin, pa su i tu žene nesvesno same sebe smaknule na stranu, bojeći se kazne i spaljivanja na lomači ako čuju sopstvenu duhovnost.

Kako da se žena osnaži i dozvoli sebi da radi po svom, na dnevnom nivou, tj. Da joj put obasjava sopstvena intuicija?

Goga Balaban: Dobro pitanje! Mi još uvek nemamo uzore u ženama koja su od rođenja slobodne, nisu im nametnuta pravila u skladu sa dobom i društvom u kom žive, pa da vidimo kako to izgleda kada si potpunosti verna sebi.  Ali, imamo puno probuđenih žena koje su u jednom momentu života odlučile da prestanu da slušaju sve nametnuto, okrenu se intuiciju i biraju najbolje za sebe. Najsnažnija inspiracija i motivacija smo jedna drugoj. Udružene žene mogu da pomeraju planine,  a ljubomorne i zavidne žene brže stare i lakše oboljevaju. Ja duboko verujem u Sestrinstva – mesta gde se žene podržavaju i vole, iskreno kao sestre. Na kraju, takav sam i Centar oformila sa mojim drugaricama i sestrama, divnim ženama, Boginjama u Novom Sadu. Verujem da žene pomažući jedna drugoj i podržavajući se, isceljuju, ne samo sebe, nego i svoje majke i ćerke, sestre i na kraju svoje partnere i još dalje i šire. Između ovih žena ne postoji ljubomora, zavist, odmeravanje i ogovaranje. Ne upoređuju se jedna sa drugom. Verujem da su ovakva Sestrinstva velika i moćna sila koja svetu može doneti promenu i spas kroz blaženstvo ljubavi i kreativne vizije.

Za koga je program Buđenje Boginje i šta on predstavlja?

Goga Balaban: Program Buđenje Boginje je spoj psihologije, intuicije i iskustva, ima četiri modula. Učimo žene kako da dođu do sebe, do svoje suštine. Mi ih tokom programa podsećamo ko su, prateći ih na tom putu buđenja i osvetljavajući im put.

Na prva dva modula koristimo najviše psihološke i projektivne tehnike, a na druga dva im pridružujemo i razne spiritualne tehnike poput tehnike ljubičastog plamena. Na prvom modulu se žene čiste od strahova, prateći energiju mačke. Kada se reše toga, žene se podsećaju svoje prave prirode, ali nemaju često još uvek hrabrosti da je pokrenu. Sistem se budi i želi da ženu zadrži u starom stanju. Na drugom koraku se zato žene osnažuju da mogu da pokažu ono što je njihova autentična stvarnost – da se okrenu svojoj kreativnosti i intuiciji. Za to je ključno povezivanje sa ženskim centrom i spuštanje svesti u karlicu, umesto njenog zadržavanja u glavi gde je centar muške energije. I na kraju – žene se uče da se međusobno povežu, da se prihvataju i podržavaju, jer za sve nas na ovom svetu ima mesta.

I u muškarcima i u ženama žive i muška i ženska energija. Zašto je važno da one budu u balansu?

Goga Balaban: U ženi postoji muška energija, kao što i u muškarcu postoji ženska. Važno je da osvestimo i jedno i drugo i da ih koristimo na pravi način, te da negujemo one energije koje su dobre za nas. Muškarac se oslanja na žensku energiju kada sluša svoju intuiciju ili kada se bavi potomstvom, žena aktivira svoju mušku energiju kada se bavi nekim racionalnim poslovima. U zavisnosti od uloga koje nam život donosi i situacija u kojima se nalazimo, potrebno nam da u sebi aktiviramo neki od arhetipova, bilo da smo muškarac ili žena.  Nije dobro preterati ni u jednoj energiji, ja sam protiv patrijarhata kao i protiv matrijarhata. Inteligentna i intuitivna žena je Boginja. Inteligentan i intuitivan muškarac je genije, poput Tesle.

Kako se ponaša žena u kojoj „kolo vodi“ muška energija?

Goga Balaban: To su žene Ratnice. Najčešće imaju jako razvijen arhetip Atine, tatine ćerke. One su pametne, inteligentne, racionalne i uglavnom velike kontrolorke. Bore se u životu za sve što zamisli njihov um, retko slušajući osećaje. Stoje “rame uz rame” sa muškarcima i nerviraju ih žene koje pokazuju ranjivost i osećanja. Odlične su menadžerke, ne zamaraju se puno ženskim stvarima, temama ili ljubavnom patetikom. Udaljavaju se od svojih emocija kad god su u prilici. Ne dotiče ih ništa što nije naučno dokazivo. Ovo je najgrublji opis. Naravno da je svaka žena splet mnogih arhetipova i nikada ne postoji samo jedan, sam, u ženi.

Šta je važno da žena boginja shvati?

Goga Balaban: Važno je da shvati da mašta nije glupost, magija postoji, intuicija uvek zna šta je za naše najviše dobro i dobro svih drugih, kreativnost traži da bude rođena, seksualna energija je vitalna sila, saosećajnost i kooperacija su jedina budućnost ovog sveta, čovek ima pravo da uživa u izobilju zdravlja, radosti, blagostanja i ljubavi. Sve drugo je patnja i laž.

Kad je pravi trenutak za buđenje boginje u ženi?

Goga Balaban: Onog trenutka kada oseti da ima nešto još u njoj nedorečeno i kada shvati da se otvara za  duhovnost, kreativnost, senzualnost koji joj donose više lepote u život.

Majka ste, čemu učite vašu decu?

Goga Balaban: Učim ih da budu ono što jesu. Oni vrlo dobro znaju da naša suštinska priroda nije opterećena egom i strahovima. Učim ih da žive, govore i misle slobodno, bez opterećivanja. Ne moraju nikada ići protiv sebe da bi se drugima dopadali ili se uklopili u sistem.  Poznaju dosta i spiritualnost i prijemčivi su za mamine tehnike. Važno mi je da su dobri ljudi, briga me kakvi su đaci. Svo troje su veoma različiti i posebni,  sad su već i veliki, svi skoro punoletni, najveća su mi inspiracija i puno učim od njih.

Koji su to dnevni rituali koje nikad ne preskačete?

Goga Balaban: Imam ih puno. Uglavnom, sve radim ritualno, retko šta u danu uradim mehanički, nesvesno ili u lošem raspoloženju. Kad sam u ženskoj energiji, ritualno kuvam, doterujem se, spremam vodu koju pije porodica, čistim prostor svećicama, dimom, ritualno započinjem dan. Ujutru ćutim, pišem, veći deo dana gladujem, meditiram…Samo izvođenje rituala je muška energija, ali osećaj  koji ih pokreće je ženska energija. Tu balansiram ove dve sile.

Šta Goga uradi kad joj je teško?

Goga Balaban: Zahvalim se na lekciji. Probam da razumem, vidim širu sliku  i ako brzo naučim, nestane i potreba za teškim iskustvom.

Kakva je za vas neustrašiva žena?

Goga Balaban: Neustrašiva žena je ona koja priznaje sebi da je ranjiva. Sve drugo je maska. Neustrašiva žena se oseća tužno i jadno i usamljeno i slobodna je da to prizna sebi. Tada zapravo postaje najsnažnija. Poštuje svoja osećanja. Ne negira strahove i nesigurnosti nego ih alhemijom pretvara u neko pozitivno stanje- od neutralnosti do prosvećenja.

Šta je ljubav?

Goga Balaban: Neiscrpni, večiti Izvor svetlosti u nama. Iskra koju ćemo da raspalimo ili gasimo svojim životnim izborima.

Šta je sreća?

Goga Balaban: Izbor.

Nema tagova 1