KARNEVAL U VENECIJI- NESVAKIDAŠNJE PUTOVANJE SA KOG ĆETE PONETI NAJLEPŠE USPOMENE.

Tradicionalni karneval u Veneciji koji potiče  još od 11. veka, a uz manje prekide, privlači zaljubljenike u dobru zabavu i maskiranje iz svih svetskih metropola. Ove godine karneval počinje od 11.februra i trajaće sve do kraja meseca, 28.februara. Posetioci ovog jedinstvenog karnevala u čarobnom gradu na vodi, zahvaljujući jedinstvenim maskama bar na kratko će moći promeniti identitet i uživati u novoj ulozi života prilagođenoj karnevalskoj tradiciji.

image (16)

  • Venecija je poznata kao Grad mostova, a ukupno ih ima 417 od čega su 72 privatna. Mostovi nemaju stepenice zato što su njima sve do 16. veka svakodnevno prolazili konji.
  • Najuža ulica u Veneciji široka je svega 53 centimetra, a zove se Calletta Varasico. U kojoj god ulici da se nađete bićete oduševljeni arhitekturom i duhom kojim odiše ovaj čarobni grad.
  • Lav je jedan od najpoznatijih simbola Venecije, a prema legendi anđeo se evanđelisti Marku prikazao u obliku lava i najavio mu da će ga jednog dana častiti i slaviti. Gondola je u proseku duga 11 metara, a teška gotovo 600 kilograma. U samom gradu ima 350 gondola.
  • Most uzdaha izgrađen je da bi povezao stari zatvor u Duždevoj palatii s novim preko reke. Jedan od retkih zatvorenika koji je uspeo da pobegne iz ovog zatvora bio je slavni ljubavnik Casanova. Venecijanska tradicija nalaže da se par koji se vozi u gondoli mora poljubiti ispod svakog mosta kako bi večno ostali zaljubljeni.
  • Tokom karnevala zakoni koji su zabranjivali nošenje skupe čipke bili bi obustavljeni.
  • Svake godine Veneciju poseti oko 20 miliona turista, odnosno izmešu 70 000 i 80 000  na dan. Najveća gužva je za vreme karnevala s više od 4 miliona posetilaca.
  • Postoje tri vrste maski, bauta, moretta i larva. Bauta je maska koja pokriva celo lice, nema rupu za usta i ima SAJTpuno pozlate. Može prekrivati i samo gornji deo lica do obraza, kako bi ljudi mogli da razgovaraju, jeduili piju, ali njom se i dalje prikriva identitet. Moretta je ovalna maska s crnim baršunom i velom, koji su obično nosile žene prilikom posjeta samostanima. Larva je uglavnom bele boje i često se nosi uz trorubi šešir na glavi i plašt.
  • Veće desetorice 1608. godine odobrilo je nošenje maski samo tokom karnevala. One koji su prekršili ovu odredbu čekale su strahovite kazne, od dve godine zatvora do javnog batinanja ili pak vezivanja uz Stub srama.

Specijaliteti koje svakako trebate probati dok ste u ovom čarobnom gradu:

Većina stanovnika Venecije ruča već oko 12 časova i 30 minuta, a večera oko 19:30. Ne trebate se začuditi ako između ručka i večere naiđete na zatvorene restorane.

image (14)Ribu i morske plodove, te paste i pice sa njima svakako trebate probati, pored toga što je sve sveže svakako ćete biti oduševljeni i ukusom ovih specijaliteta.

Poznati su i gastronomico jelovnici koji će vam omogućiti da probate 6 do 7 jela po jednoj ceni.

Pored plodova mora, obavezno trebate probati i najraznovrsnije sireve i meso po kojima je Italija kao zemlja i poznata.

Iako se u čitavoj Italiji jede testenina, Venecijanski specijalitet svakako je palenta napravljena od kukuruznog brašna.

Uz ukusnu hranu u ovom prelepom gradu ne propustite da probate neka od najlepših vina kao i grappa piće koje je specifično po svom ukusu i jačini ili ukusan proseko koji je odličan kao aperitiv uz bilo koje jelo.

Za one koji ne konzumiraju alkohol, frulato – mešavina mleka i svežeg voća odličan je izbor.

 

SAJT 2

 

IMG_8951-1                                      IMG_8305-1

 

IMG_0431-1                                      IMG_8251-1-2

FOTOGRAFIJE: Privatna arhiva

Polo INSTAGRAM VENICE_AS_IS

Nema tagova 2