Ljubljana, zelena bajka na Ljubljanici

Prvi pisani dokumenti spominju postojanje grada na ovom mestu  davne 1144. godine. Tad se nije zvao Ljubljana, već se zvao Laibach. Prvo važnije naselje nastalo je dolaskom Rimljana koji su sagradili vojni logor oko 50. godine prije nove ere.

U narednih 100 godina baš na tom mestu nastao je grad i koji je tad imao blizu 5000 stanovnika I zvao se Emona. Tokom Srednjeg vijeka, jeka i grad su nosili Nemačko ime Laibach, koje se koristilo do 1918. godine. Ljubljana je postala glavni grad Socijalističke Republike Slovenije u Jugoslaviji 1945. godine i taj status je zadržala i nakon nezavisnosti Slovenije 1991. godine. Danas je to najvažniji i najveći grad u državi.

Ljubljana nosi laskavu titulu “Zelene prestonice Evrope”. Za Ljubljanu kažu I da je grad  “Zelenom dušom i visokim stepenom svesti o zaštiti okoline“.

U Ljubljani postoji otvorena WiFi mreža (WiFree Ljubljana),i možete je koristiti potpuno besplatno sat vremena tokom šetnje ovim gradom.

Najstariji deo grada, sa najlepšim istorijskim građevinama, nalazi se na desnoj strani reke Ljubljanice.

Prešernov trg i Tromostovje

Centar grada okupira Prešernov trg. Na Prešernovom trgu se nalazi spomenik posvećen najvećem slovenačkom pesniku Francu Prešernu.

Prešernov trg

Prešernov trg

France Prešern je okrenut prema jednoj drugoj statui na suprotnoj strani trga. Na zidu jedne kuće izvajan jeprozor na kom je mlada ženska osoba. To je Julija Primic, devojka u koju je Prešern bio zaljubljen i o kojoj je često pisao. Ona je tu živela, a mladi pesnik je često stajao ispod njenog prozora jer ga je ona inspirisala da piše sjajne pesme.

Reka Ljubljanica

Od trga, na drugu obalu Ljubljanice vode tri mosta koja zajedno čine Tromostovje. Srednji most je nekad  služio za automobilski i autobuski saobraćaj, a preko druga dva prolazili su pešaci. Danas je motorni saobraćaj zabranjen preko sva tri. Tromostovje se nekad zvao Špital most, izgrađen 1842. godine. Slovenački arhitekta Jože Plečnik mu je dodao još dve strane 1931. godine.

Zmajski most

Na lokaciji na kojoj se danas nalazi zmajski most, u prošlosti je postojao drveni Mesarski most. Nakon njegovog rušenja izazvanog zemljotresom, rodila se potreba za izgradnju novog pa ga je u 19. Veku zamenio ovaj most koji se smatra simbolom Ljubljane.

Na  četiri kraja Zmajskog mosta postavljena su četiri zmaja raširenih krila, tako je ovaj most i dobio ime.

Zmajski most

Trubarjeva ulica

Za ovu ulicu kažu da je jedna od najzanimljivijih u ljubljani, asfalt, kamen, grafiti, autentična arhitektura i pregršt restorana su ono po čemu je Trubarjeva ulica posebna.

Park Tivoli

Na samo par minuta od centra grada, nalazi se jedan od najlepših parkova Evrope, Tivoli kao i Tivoli dvorac.

Park Tivoli

Dok šetate parkom, duž staze postavljene su fotografije čitavog grada, tako da možete uživati i u tim prizorima i na osnovu toga doneti odluku koja je sledeća lokacija u Ljubljani koju ćete posetiti.

Ljubljanski dvorac

Na brdu iznad grada nalazi se Ljubljanski dvorac koji je izgrađen pre nekoliko vekova. Ovaj dvorac tokom vekova bio je rezidencija različitih vladara, zatvor i bolnica. Virtuelni dvorac, Erazmova kula, zatvorske ćelije, Lutkarski muzej, Galerija Rustika i Vidikovac  ostaće vam zauvek u sećanju.

Do dvorca se može ići peške i potrebno je nekih pola sata, ako vam se već učinilo da je to naporna šetnja “uz brdo” znajte da vredi svakog načinjenog koraka, jer ćete usput uživati u prelepom pogledu na Ljubljanicu i ovaj poseban grad.

Ako ipak pešaćenje nije za vas tu je vozić koji iz centra grad aide na svakih sat vremena. Dok ste na tvrđavi ne propustite vožnju žičarom koja traje nekih desetak minuta.

Dok ste u Ljubljani ne propustite da popijete kafu, čašu vina ili šampanja u nekom od mnogobrojnih restotana i kafića duž reke Ljubljanice. Obavezno probajte liker od lešnika, neki od specijaliteta sa tartufima, sladoled od maline, Švajcarsku tortu sa jagodama u Zvezdi.

Pekmurska gibanica je ono je što svakako ne smete zaobići, ukus ovog specijaliteta nećete moći da zaboravite, a posebna je po tome jer ima čak 4 fila: mak, orah, jabuku I sir

Pekmurska gibanica

Najbolji restorani u Ljubljani:

B-restaurant &bar hotel Intercontinental, Monstera bistro, Atelje, Cubo, Zbornica, Luda, Šestica,Julija, Kralj Žara, Vander.

Po izboru stanovnika Ljubljane najbolji restoran u 2018. je Pivnica Union.

Saruna Wellness Intercontinental

Dok ste u Ljubljani ne propustite odlazak u Terme ili spa centar, moj izbog je bio Saruna Wellness koji se nalazi na 18. Spratu hotela Intercontinental. Pored sjajne usluge, ovaj Spa je poseban i zbog jedinstvenog pogleda koji se pruža na Ljubljanu. I dok uživate u bazenu ili đakuziju imaćete priliku da uživate i u pogledu od kog zastaje dah.