Marija Krsmanović: Kad sredimo orman, sredićemo i život

Kad mi je drugarica rekla da je angažovala ženu da joj sredi orman i da je nakon susreta sa njom izbacila „brdo“ stvari kako bi „otvorila vrata“ novim stvarima, postavila sam joj nekoliko pitanja ne bi li bolje shvatila o čemu se radi. Zašto je važno da ne zaustavljamo protok energije, ali i da postignemo balans u domu kako bismo postigli i na svim ostalim poljima, kao i kako je došla na ideju da se bavi ovim poslom, otkrila mi je Marija Krsmanović. Marija kaže da je njen posao da podrži, i da pomogne ženi da dođe do ličnih pravila koja život znače i otkriva da je za nju najbolje pravilo ono da nema pravila. 

Kažete da sve promene počinju kad se tajne otkriju, a žene uglavnom sve važno i tajnovito čuvaju u ormanu? Kad se žene odlučuju na takve promene?

Marija Krsmanović: Kad kažem: “Žena svoje tajne čuva u ormanu, tamo njena duša spava”, zapravo mislim na sadržaj koji je u orman ušao prilikom kupovina, koje su obavljene iz različitih potreba, ili emotivnih razloga. Detaljnim sređivanjem ormana tajne se otkrivaju, u tom trenutku se pojavljuje odgovor na pitanje,zašto je nešto kupljeno? To pitanje je zapravo ta tajna.

Nije pitanje odluke, to je pre moment kad osoba prepozna da je sređivanje ormana i doma prvi korak, i jedan od načina da se napravi željena promena. Rekla bih, prepoznaju da je to put ka promeni. U želji za promenom se počinje, a odluke dolaze posle. To je više intuitivni odgovor, a manje odluka.

Koliko su povezane naše emocije  i garderoba koju skladištimo?

Marija Krsmanović: Ovo pitanje je više za nekog psihologa, ali mogu da odgvorim iz ličnog iskustva rada sa ljudima. Veza je pretežno jaka, u pitanju su različiti nivoi povezanosti, sve zavisi od tipa ličnosti.Uglavnom su u pitanju sećanja i veza sa prošlošću. Mogu reći da je ta emotivna povezanost individualna i nije za svakog ista. Susretala sam se i sa osobama koje nemaju baš nikakvu emotivnu povezanost sa stvarima, verovali ili ne. Moram da ponovim, odgovor na ovo pitanje zavisi od mnogih faktora i ne mogu da izvučem jedan univerzalni odgovor. Za svakog ta veza znači nešto drugačije.

Zašto nam je teško da se odvojimo od haljine koju nismo obukli 10 godina ili farmerki u koje možda nikad više nećemo ući?

Marija Krsmanović: Svaka osoba ima svoje zašto, za nekog je razlog jedno, za nekog nešto sasvim drugo. U radu sa klijentima imam jasno pravilo: “Pravila ne postoje, postoji samo pravo rešenje za tebe”. Tako da u razgovoru sa klijentom tražim upravo to lično zašto? Kao što sam već rekla, u većini slučajeva to su sećanja, prošlost od koje se teško odvajamo. Takođe sam primetila da novac izaziva jak faktor, kupiti pa bacati, to je isto kao da pred očima cepamo novčanice. Mislim da je to još jedan  razlog. Ponavljam svako ima svoje zašto?

Zašto je važno da izgradimo pravila po kojima živimo, a koja su po našoj meri?

Marija Krsmanović: Zato što život po tuđim pravilima ne može dugo da traje.  Traje jedno određeno vreme i nakon toga dolazi do prekida, rascepa ili neke vrste ličnog bunta prema pravilima koja nisu u skladu sa individuom. Život dobije smisao kad se živi po sopstvenim pravilima, koja nikad ne isključuju postojanje drugog bića. Iz iskustva znam, to je najteže postići, ali je moguće.

Kažete da je, kad se postigne red u domu, važno vraćati stvari uvek na svoje mesto. Zbog čega?

Marija Krsmanović: Zato što se na taj način održava red. Sve traži da se održava tako i dom traži održavanje. Vraćanje stvari na svoje mesto, je prvi i osnovni način. Dešava se da se taj deo propušta i onda, malo po malo,dan po dan, nered se ponovo uvlači u dom i orman. A to znači, za svako naredno sređivanje odlazi duplo više vremena nego kad stvari stoje na svom, određenom, mestu. Važno je vraćati stvari na svoje mesto da bi se skratilo vreme sređivanja i da bi se održao balans.

Uspeli ste da iskreirate posao u kom je sloboda imperativ. Kako ste uopšte došli na ideju da pomažete ljudima da srede svoj ormar?

Marija Krsmanović: Razmišljajući o ženi, sve je tako počelo. Još na fakultetu znala sam da se neću baviti enterijerom na univerzalan način. Kad sam uzela diplomu u ruke, počela sam da razmišljam, šta je to što zaista želim u poslu i karijeri, koji je to pravac. Imala sam viziju i prema njoj tražila rešenje za svoj posao u kom je sloboda imperativ.Povezivala sam viziju, svoje želje sa svojom filozofijom života. I tako se rodila ideja. Moj rad je inspirisan ženom i baš zato ormani.

Možete li mi reći nešto više o susretima koje organizujete, a odvijaju se na engleskom jeziku?

Marija Krsmanović: Sastanak na engleskom je postao moja omiljena aktivnost. Sve je počelo u želji da sebi i drugima pomognem, da zajedno prevaziđemo komunikacijsku blokadu. Opušteno bez straha govorimo engleski, bez da nas iko ispravlja. Tako je počelo. Zaista sastanak je pomogao, kako meni tako i drugima na mnogim nivoima. Održava se svakog ponedeljka u Kafeteriji u Domu Sindikata. Ideja je da komuniciramo, u opuštenoj, realnoj životnoj situaciji, neopterećeni pravilima. Cilj je da se razumemo i razmenimo, a pravilo je da nema pravila.

Neretko govorite o tome koliko je važno da provodimo vreme sami sa sobom, koji je vaš stav o tome?

Marija Krsmanović: Istina je ne govorim često na tu temu, ali zato snimam vlog koji se zove “sastanak sa sobom”. Imam čvrst stav, da je to vreme jedini pravi način da se osoba poveže sa svojim osećanjima i životnim situacijama. To je svakom preko potrebno, zovem to higijena odnosa sa sobom. Meni je to urođeni impuls, sigurna sam ima puno takvih osoba. Znam i da ima i onih koji to jednostavno ne rade i nemaju naviku da budu sami sebi idealno društvo. Želim da podstaknem svakog da pokuša i ostvari benefit iz odnosa sa samim sobom, zato što je taj odnos suština svih drugih.

Šta učite sve polaznike vašeg seminara KUPUJ PAMETNO?

Marija Krsmanović: Seminar ima koncept,više rada malo priče, kroz realne situacije učim druge da kupuju prema potrebi, i nauče da naprave razliku između emotivne i prave kupovine. Kako da kupovina ima jasan smisao, a da ono kupljeno ne završi bačeno.

Otvaram neke drugačije poglede na kupovinu i uglavnom to je polaznicima najzanimljivije, jer o kupovini nisu na taj način razmišljali. Seminar nije klasičan seminar. To je jedan dan koji sam zamislila,tako da bude kao sastanak sa sobom ili drugaricama, malo pričamo, vežbamo, idemo u prodavnice, ručamo i na kraju,dobijamo sliku,koja će pomoći da sadržaj ormana postane radost, a kupovina zabava.

Rekliste da detox doma budi radost, kako se radi detox doma?

Marija Krsmanović: Detox se radi generalnim spremnajem odnosno čišćenjem. Kao što se telo čisti,tako se čisti i dom. To je takođe proces, a o njemu pišem vodič za sređivanje doma, Red jednom i zauvek. S vremena na vreme, dom treba detaljno da se sređuje, a to zahteva strpljenje i vreme, baš kao i detox tela. Obično nismo svesni šta se sve uvuče u životni proctor tokom nekog određenog vremena, zato je neophodno, s vreme na vreme, uraditi detox koji zaista na kraju,probudi radost.Nema ništa lepše nego kad se životni proctor očisti od viška.

Koji je vaš savet za žene koje se nerado odriču stvari iz svog ormana?

Marija Krsmanović: Ne zaustavljaj protok, mora da odlazi da bi dolazilo.

Šta je ljubav?

Marija Krsmanović: Ljubav je kad prihvatiš, niko ne mora da te voli.

Šta je sreća?

Marija Krsmanović: Kad bez straha deliš sve što osećaš.

Ko je za vas neustrašiva žena?

Marija Krsmanović: Svaka žena za mene je na svoj, autentičan način, neustaršiva.

Nema tagova 1