Najlepši Božićni vašari u Evropi koje ne smete propustiti

Za vreme praznika, a posebno Božića mnogi gradovi u Evropi zrače potpuno novom energijom i to zahvaljujući Božićnim vašarima koji donose posebnu zimsku čaroliju.

Pored muzike,  tradicionalnih slanih i slatkih specijaliteta,  punčeva ili  kuvanog vina koje će vas ugrejati tokom hladnih zimskih dana,  na vašarima možete uživati i u kupovini najlepših novogodišnjih ukrasa.

Mnogi Božićni vašari počinju već sredinom novembra,  mnogi od njih traju do Božića,  neki čak do početka januara,  ako planirate putovanje u neku od  Evropskih metropola ove vašarene smete propustiti :

AUSTRIJA, INZBRUK- 15.novembar –  6.januar

inzbrukInzbruk je prelep gradić okružen planinama i savršen je izbor za posetu tokom ovih zimskih meseci. Božićni štandovi koji se nalaze na više lokacija u starom gradu stvaraju atmosferu prave zimske bajke. Na štandovima možete kupiti prelepe drvene igračke,  ali i najraznovrsnije ukrase za jelku. Uz pečeno kestenje koje možete kupitina skoro svakom koraku, ne propustite da probate i krofne prelivene brusnicom,  poznate kao kjakl. Večeri  na ovom vašaru posebne su jer možete uživati u muzici koju izvode trubači na 500. godina starom Zlatnom krovu

 

BEČ – 12.novembar – 24.decembar

becBožićni vašari u Beču postavljeni su ispred Skupštine grada, ispred dvorca Belvedere i Šenbrun, na trgu Marije Terezije,  u Prateru i na nekoliko drugih lokacija.

Tokom ovih, prazničnih dana gde god da se nalazili u Beču,  opiće vas miris kolača, peciva i nezaobilaznog punča. Pored mnogobrojnih štandova na kojima možete kupovati austrijske delikatese,  ali i razne rukotvorine,  obavezno posetite i one gde možete probati i neke od specijaliteta kao što su kobasice, Knoblauch ili tradicionalno pecivo premazano belim lukom poznatije kao Langoš.

 

 

 

ŠVAJCARSKA, CIRIH – Do 24.decembra

cirihVašar u ovom gradu održava  se na trgu ispred opere ali i na jednoj zaista nesvakidašnjoj lokaciji,  železničkoj stanici. Štandovi prepuni raznih proizvoda,  fantastično okićene jelke, ringišpil ostaviće vas bez daha. U slučaju da se umorite  tu su mali barovi gde se sedi na stolicama prekrivenim krznom koje štite od hladnoće normalne za ovo doba godine. Na vašaru u Švajcarskoj ne smete propustiti da probate Raklet (Raclette) , sir koji se služi otopljen preko krompira, ako ga jedete kod nekog u gostima možete ga probati i preko kobasica ili na tost hlebu.

 

ZAGREB – 26. Novembar  – 8 .januar

zagrebBožićni vašar u Zagrebu, već dve godine za redom proglašen je za najbolji u Evropi.

Od ledene dvorane, preko vašara postavljenih na Zrinjevcu, glavnom i Evropskom trgu, kao i u jednom tunelu, do živih Božićnih jaslica, zahvaljujući svim segmentima ovog adventa mnogi Zagreb doživljavaju kao veliku snežnu čarobnu kuglu.

 

U vreme praznika Zagreb sija posebnim sjajem,a na svakom ćošku naićićete na zanimljivosti koje ovaj Božični sajam izdvajaju od ostalih.

 

 

Save

Nema tagova 4