Pitaj sebe šta želiš

Milion puta uhvatim sebe kako pitam druge za mišljenje oko mnogih stvari. Malo njih me je ohrabrilo mnogo više njih  je pokušalo da me “unazadi” i “obeshrabri” i to ne zbog toga jer sam im manje draga ili vredna, već zbog sopstvenih nesigurnosti. Ne kažem da se ne treba savetovati sa porodicom ili prijateljima, ali donela sam odluku da dobro biram koga pitam za misljenje. Važno mi je da moj savetnik ima dobre namere i čisto srce, da može da dobaci do “mojih snova”.   I na kraju kad sve to važno ponovo pobrojim shvatim da sam sebi najbolji prijatelj, savetnik i kritičar. Vodila sam dugo razgovore sa svima osim sa sobom.

Onda sam pokucala na vrata svoje duše, prvih par susreta bili je poprilično čudno. Čekam ja da duša kaže nešto, a ono samo tišina. Svaki sledeći put znala sam da prihvatim poruku koja dolazi kroz tišinu. Jedna reč ili esej, svaka je bilaprava.

Moram priznati da  mi je ovo jedna od najvažnijih lekcija u životu koje sam savladala, da pitam sebe šta želim. Šta je ono što me čini sretnom, koji je sledeći korak koji trebam da načinim. Kad sam započela te razgovore, nečujno sam preuzela odgovornost za svoj život. Odlučila sam da odrastem. Nekako pre toga nisam bila spremna, tražila sam savete od drugih, pitala sam astrologe za mišljenje ne bi li mogla da okrivim zvezde ako nije sve kako treba biti. A niko nije odgovoran za naš život osim nas samih, za suze i smeh, ljutnju i bes, razočarenja, razlaze, za sve smo odgovorni mi. Kad to prihvatimo, češće razgovaramo sa sobom,  u tišini,  bez kajanja, uz poneku ljutnju, ili pitanje zašto. U dobru i zlu, prigrlimo sebe, obrišemo suze ili potapšemo se po ramenu uz “bravo carice, ti to možeš.” Jer ko bolje zna od naše duše i srca koje svojim sporijim ili bržim otkucajima govori  “Saša to je to ili uspori mala”, leptirića u stomaku koji poruče “samo napred devojko jedan je život”, sjaja u očima kad te je strah da te neće voleti jer imaš celulit, a on ti poljubi ožiljke i pokaže da su tvoje nesavršenosti ipak najveće pobede.

Mnogo toga ne znam, saznajem svaki dan nove stvari koje mi menjaju život iz korena, jedino što sigurno znam je da sebe samu nikad nisam iznerverila i da sam u sebe verovala kad su moji snovi bili samo snovi devojčice iz Kraljeva koja veruje u ljubav, čuda i proces života.

Foto: Ivana Džamić ( Instagram @dziv_  klikni ovde-> @dziv_ )

Frizura: ID HAIR ACADEMY, Kneza Miloša 23

Nema tagova 0