Počinje post. Evo šta sve možete jesti u toku posta

Svi koji počinju post, ne samo da na taj način odaju počast religiji kojoj pripadaju, već pozitivno utiču kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje. Naime, post podrazumeva uzdržavanje od telesnih užitaka.

Pored toga što ima duhovni značaj, doprinosi i čišćenju organizma od masne, kalorične i procesovane hrane.

Današnju ishranu karakterišu preobilni i neizbalansirani obroci, koji se najčešće sastoje od hleba, peciva, slatkiša, mesa, mesnih prerađevina, kao i industrijski prerađene hrane. Post je idealna prilika da promenite navike i uvedete novine u svoj režim ishrane.

Suština nije samo u uzdržavanju, već i u racionalnom konzumiranju dozvoljenih namirnica.

Koja hrana je dozvoljena u toku posta?

Iako je u toku posta zabranjenjo jesti meso, mlečne proizvode i jaja, u postu na ulju dozovoljeni su riba i biljna ulja, dok post na vodi podrazumeva isključivanje i ovih naminica.

Ukoliko se odlučite za ovu drugu varijantu, da biste organizmu obezbedili dovoljno masti i proteina, jedite mahunarke i orašaste plodove.

Balansirajte vaše glavne obroke uz pomoć biljnih proteina tako što ćete kuvati sočivo, pasulj, leblebiju. Uključite i grašak i boraniju, a uz njih servirajte integralne žitarice poput integralnog pirinča, prosa, amaranta, heljde, kinoe i drugih.

Trudite se da jedete što više sezonskog prolećnog povrća koje nam  stiže: krastavac, paradajz, paprika, zelena i druge vrste salata. Tu su i celer, kupus, šargarepa, karfiol, brokoli, crni i beli luk, praziluk i cvekla. Od ulja za salate preporučujem ekstradevičansko maslinovo, bundevino i svetlo susamovo ulje.

Jedite i voće.

Osim jabuka, citrusa i bobičastog voća, u ishranu uključite i orašaste plodove, kao što su bademi, indijski orah, lešnik i orasi. Možete konzumirati i suncokretove, bundevine i čia semenke.

Umesto mlečnih proizvoda životinjskog porekla koristite biljne napitke od pirinča, kokosa, ovsa ili badema, ali obavezno kada kupujete ove proizvode čitajte deklaracije i birajte nezaslađene.

Ukoliko se uželite sira, isprobajte tofu.

Ne zaboravite da pijete vodu. Uz najmanje 8 čaša vode dnevno kuvajte i pijte čajeve. Zbog velike količine veštačkih zaslađivača, izbegavajte kupovne sokove.

Ukoliko ste voljni da pravite smutije i time zamenite neki od glavnih obroka, ne zaboravite da je važno da u receptima koristite više povrća.

Predlog: 3 vrste povrća, 1 vrsta voća, limunov sok, cimet, kurkuma, kakao, biljni proteini (konopljin i/ili bundevin) i voda za blendiranje. Pregledajte recepte koji se nalaze u mojoj besplatnoj e-knjizi “20 Totally Wellness smutija”.

Zdravstvene prednosti posta

Pre svega, posna hrana (ukoliko se zaista fokusirate na prirodne namirnice, a ne kupovne) je značajna jer utiče na jačanje imuniteta. Utičete na imunitet upravo putem hrane koja je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima.

S obzirom na to da se u vreme posta unosi mnogo više namirnica bogatih celulozom, uspostavlja se bolji proces varenja, reguliše stolica i sveukupni rad organa za varenje.

Na taj način uticaćete na unapređenje izgleda kože, korigovanje telesne težine. Povećaćete nivo energije tokom dana, kao i regulisati masnoća u krvi.

Piše: Tatjana Popović

Totally Wellness

Nema tagova 1