Pomračenje Meseca u Raku, danas u večernjim satima

Pomračenje Meseca dogodiće se 10. januara u večernjim satima na 20. stepenu Raka.

Rak je znak koji simbolizuje porodicu, naše mesto sigurnosti i pripadnosti, mesto na koje ulazimo kako bismo se zaštitili od spoljnih izazova, odmorili i odmakli od svega što nas ugrožava. Reč je o izuzetno osjetljivom i osećajnom znaku koji svoju ranjivost skriva ispod tvrdog oklopa. On treba svoje pleme, a ako to nije njegova porodica, pronaći će ljude s kojima će se osećati povezano i sigurno.

Ovo pomrčenje nije baš jednostavno jer je popraćeno s dosta intenzivnih i energetski nabijenih aspekata. Reč je o stelijumu četiri planete. Sunce, Merkur, Saturn i Pluton u Jarcu nalaze se u neposrednoj blizini, a nasuprot njih našao se osetljivi Mesec koji treba izdržati te jake pritiske i ne slomiti se pod zahtevima dužnosti i odgovornosti.

Teme ovog pomračenja mogu biti vezane za porodicu, odnose s roditeljima, stambeno pitanje, roditeljsku ulogu te uz pronalaženje zdravije ravnoteže između privatnog i poslovnog života. Sigurno je da će na površinu izaći neki osećaji koje se trudimo potiskivati ili od njih sakriti, ali sada će to biti gotovo nemoguće. Pružanjem otpora tonemo dublje u nezadovoljstvo. Odbijanjem suočavanja sa stvarnošću udaljujemo se od rešavanja problema.

Sunce i Merkur nasuprot Meseca ukazuju na važnost reči i razmišljanja. Izvesno je da ćemo u narednih nekoliko meseci voditi neke važne razgovore koji će nam pomoći u rešavanju problema s kojima se suočavamo kroz celu proteklu godinu.

Pomraćenja redovno nagoveštavaju neki kraj, čiste naš životni prostor i čine to bez imalo milosti. Budite takvi i vi prema preprekama i problemima s kojima se suočavate. Vreme je da terete koji ugrožavaju vašu stabilnost i emocionalno zdravlje pomaknete sa svojih ramena.

Ono što osećamo i mislimo dolazi u konflikt (Mesec opozicija Merkur).

Vođeni smo nesvesnim obrascima i opsesivnim ponašanjem (Mesec opozicija Pluton).

Osećaj krivice ili potreba da udovoljite drugima na vlastitu štetu dovode do iscrpljenosti (Mjesec opozicija Saturn).

Neki će puno raditi, pronaći nove mogućnosti za ostvarenje dugoročnih poslovnih planova.

Drugi će se suočiti s nekim izazovima unutar porodičnog okruženja koje će u narednim mesecima rešiti i posložiti.

Pripazite na odnose s autoritetima, kako na radnom mestu, tako i unutar porodice.

Vreme je da zrelo donosimo odluke i prihvatimo odgovornosti, ali samo one koje su naše, ne i terete drugih ljudi.

Pronađite u sebi emocionalnu snagu. Ne dajte da vam osećaji ometaju racionalno postupanje i odlučivanje. Poslušajte intuiciju.

Dopustite sebi da budete ranjivi i tužni, ali nemojte se predugo zadržavati na mestima bespomoćnosti. Uvek postoji način. Uvek postoji rešenje, pa i onda kada ono podrazumeva odustajanje od onoga što vas unesrećuje ili rastužuje.

Ovaj pun mesec uvod je u egzaktnu konjunkciju Saturna i Plutona koja počinje 12. januara.

Čemu je došao kraj? Šta trebate okončati, shvatiti? Koje nove ambicije i planove je dobro pokrenuti? Ovo je kraj jednog karmičkog ciklusa, kraj nekih obrazaca i programa koje sledimo kroz proteklu godinu. Učenje koje nam pomaže da odrastemo, postanemo odgovorni pa i  shvatimo da ne možemo više po starom. Nešto se mora promeniti iz temelja.

Tom pokretu ka napred pridonosi i direktno kretanje Urana koji će svega nekoliko sati nakon pomračenja krenuti napred  i podstaknuti nas da se izvučemo iz mreže u koju smo se zapleli. Pokazaće nam put. Na delu je oslobađanje od ograničenja i samonametnutih okova. Putujemo prema slobodi!

Pomoć dolazi kad se najmanje nadate, od ljudi od kojih to možda i ne očekujete. Nismo sami. Neptun će se pobrinuti da nam se na putu nađu osobe dobrog srca i pune empatije te želje da nam ponude pomoć.

Ovo pomračenje imaće uticaja na sve, ali najviše će ga osetiti pripadnici Ovna, Raka, Jarca i Vage. Njegov učinak osećaćemo narednih šest meseci.

Sretno!

Julijana Oremović, astrološkinja

www.julijanaoremovic.com

Nema tagova 0