Promene u ljubavi donosi nam retrogradna venera ove jeseni od 5.oktobra do 16.novembra

Nikad neću razumeti stid jer jednom bejah Boginja“ ili 40 dana emotivnog rolerkostera.Retrogradna venera.

Venera je u znaku Škorpije – u izgonu. To je Boginja Afrodita u tamnom vilajetu. Venera je sinonim za lepotu i ljubav, za našu vrednost.

Ona predstavlja sklad i harmoniju, u nama i oko nas,želju i zadovljstvo njenim ispunjenjem, komfor u kome uživamo,pesmu koju pevušimo i igru koju igramo. I sve što je njen užitak danas je breme. Jer šta će joj lepota, pesma i želja u sedištu borbe za preživljavanje?

Umesto zadovoljstva javlja se osećaj krivice za sve što ona jeste – žena, čulnost, milost, hamonija. Kriva je što je lepa i što se smeje,što peva i pleše, jer voli i voljena je.

Odbačena je u tamnom vilajetu, neshvaćena je i nevoljena. A bez ljubavi ne ume da živi. Njena bol je toliko jaka da joj para utrobu – vadi organe i vraća ih nazad.

Sad ima samo jednu želju – da umre. I da se ponovo rodi – jača i nemilosdna. I tako Boginja postaje Ratnica, željna borbe za preživljavanje. Spremna je na svaku vrstu žrtve i ne pristaje na kompromise. Umiraće iznutra ali će zauvek preškrabati svakog ko je povredi ili samo pokuša. Ne podnosi izdaju jer je i sama lojalna do koske. Naučila je nova pravila, zna da preživi svaku nevolju i da se kao feniks izdigne iznad iste. Ume da se bori instiktivno i strasno. A na mesto ljubavi došla je ljubomora. Od harmonije nastala je borba za moć. Seksulanost je ovde magnet, sredstvo manipulacije i moći. I dalje lepa, svoju lepotu ne prepoznaje i ne vrednuje ono što ima, već preuzima titulu vođe i bori se za prevlast. Upoznala je svoju tamnu stranu. Toliko toga skrivenog o sebi nije ni znala! Ovde su okolnosti njen saveznik. Postaje animalna i seksulana. Ali gaji dubok osećaj stida jer njena seksualnost više nije čulnost već oružje. Ipak je ovo borba, a ona je spremna na sve ili ništa.

POGLED UNAZAD

5.oktobra 2018 ova Venera će prividno usporiti, zaustaviti svoje kretanje i pogledati unazad. To je period izolacije i povlačenja. Vreme koje je zgodno da pogleda u sebe i da dodirne svoju ranu. Šta je to teže od bola i ko je to tera da pogleda unazad? Sećanje na sve što je vredno i što je izgubila, i put od 40 dana na kome će sresti sve one koje je nekada morala sresti. Da iznova oseti bes usmeren ka osobi iz prošlosti ili iskustvu koje je doživela. A taman je zakopala sve tajne i sopstvenu bol. Suočena sa bolnim sećanjima, prozvana je da preispita sve o čemu ne voli da je pitaju. Suočavanje sa onima koji su je izdali ili lišili nečeg što je volela, kao i sa onim delom sebe koji je odbacila. Sa sopstvenom senkom. Oči u oči. Na tom emotivnom vremeplovu samo se naziru tragovi izgubljene ljubavi prema samoj sebi. Pojačava se sumnja u sopstvenu vrednost. Kako da skloni zid koji je postavila između sebe i svojih osećanja? Od emocija je ostao poznat samo nagon za posedovanjem. I seksualnost je oscilovala od perioda snažne želje do potpunog gubitka interesa. Ovo je doba kada je moguće isceliti ranu i oprostiti sebi sve, povratiti vrednost, lepotu i ljubav koju je na putu nemilosrdne borbe odavno izgubila. Vreme je da se na putu retrogradnosti suoči sa greškama koje je pravila u odnosima – vraćeni na retrospekciju će biti stari sukobi i rasprave kao i povrede. Svi oni sa kojima imamo osećaj da nismo adekvatno završili odnos u ovom ili prethodnom životu biće nam vraćeni kako bi se razrešio konflikt kroz milost i nežnost. Svaki odnos koji sada oživi ima karmičku sponu sa iskustvima i zadacima koje nastavljamo u ovom životu. Uče nas o nažim najdubljim potrebama koje se ogledaju u odnosu koji su oni preko puta nas razvili ka nama. Možda je to lekcija o sopstvenoj seksulanosti, vrednosti, posedovanju, povređivanju i isceljenju. Seća nas na našu tamnu stranu koje smo se nekad odrekli i krivice koju smo tada pokupili. Vreme je da ova Venera otvori velika vrata za intimniju vezu sa svim delovma svoga bica. Kroz isceljivanje sopstvene traume i sećanja, svi mogu dobiti mesto u njenom srcu koje tim činom ponovo postaje celovito, a ona doživljava potpunu integraciju sa svojom senkom.

PLES SENKI ILI VENERA KVADRAT MARS

Jedini saveznik i njen antipod provocira je kvadratom iz znaka Vodolije, i budi njenu još strasniju i posesivniju prirodu. Te joj budi, još jače želju za osvetom. Požude i strasti, fatalni susreti i jaki nagoni… svega je ovde previše. Ovaj Mars je buntovnik bez razloga i zaljubljenik u svoju slobodu, i to je ono na cemu mu ova robinja ljubavi upravo i zavidi. Njihove vrednosti su u konfliktu – on bi slobodu a ona da pripada i poseduje ga do kraja. Jer ona ide na sve ili ništa, i spremna je na osvetu ako oseti da ga gubi, ili da provocira do te mere dok ponovo ne doživi grubost sa njegove strane. Ovde imamo sliku jednog takmičenja pre nego igre; situaciju gde obe strane rado ulaze u sukob da bi sačuvale svoj interes. Muški i ženski princip koji su narušeni i u sukobu – i oboje su na gubitku! Upravo su dani koji su pred nama, od 6.oktobra do 16.novembra 2018, poziv za sve nas, da za trenutak zastanemo, zavirimo u sebe, i na provokaciju odgovorimo mirom. Što smo svesniji svega što se dešava, u tome i naša rekacija biva manje animalna. Ovi dani i ovi aspekti su veoma izazovni, jer svako traži svoje – i ona i on. Ovo nam je prilika da dalje krenemo u svaki susret sa lakoćom i velikom količinom ljubavi, pre svega prema sebi. Konflikt ništa ne rešava! Samo produbljuje ranu i pordužava agoniju. I da, vraća se brzo kao bumerang! Pa odgovornost je na nama, zar ne? Za ovaj tranzit treba hrabrosti, ali više od svega, milosti i blagosti. Nežnosti i strpljenja da prevazižemo poriv i želju za borbom i osvetom. Treba osvestiti želju da mu ja sad brže bolje vratim. Imajmo na umu da je svaki napad na onog preko puta zapravo posledica manjka ljubavi prema nekom delu sebe. Neka ovaj konflikt bude prilika da se ogledamo jedni u drugima sa puno ljubavi i svetla; sjajna prilika da ražčistimo karmičke i transgeneracijske obrazce koji su se oslikavali u napetim odnosima, dubokim povredama i gubicima. Astrologija nam ovde može biti sjajan saveznik jer nam pruža duboke uvide da lakse prepoznamo i osvestimo kako se ovaj aspekt zapravo tiče nas i šta nam je činiti. Neka ljubav i svesnost budu vaši saveznici na ovom uzbudljivom putovanju. Neka bude lekovito i lako za najviše dobro svih nas.

Astrolog Lana Kurteš

kontakt tel: 063 8736 874

Photo by Michael Fenton on Unsplash

Nema tagova 5