Rim

Zašto ćete baš u Rimu uvek reći  “La vita e bella”

 

Rim mi je ostao u savršenom sećanju .

Poklon putovanje kojim me je iznenadila i usrećila moja najbolja drugarica Kristina pamtiću večno.

 

Kažu da se od Rima nikad ne umorite.

Rim je grad, kao i Pariz kome ću se uvek vratiti u “zagrljaj”.

Kad izađete na ulicu imate osećaj da hodate u ritmu, kao što su note nanizane na notnoj liniji, tako su i moji koraci ostavljali trag na  Rimskoj kaldrmi.

Espresso za dobro jutro na Pjaci del Popolo (Piazza del Popolo) odlična je uveritira za šetnju kroz poznatu šoping ulicu u  srcu ovog grada, Vija del Korzo (Via del Corso).

Pošto smo bile smeštene odmah pored ovog trga i ulice, do Španskih stepenica ili Fontane di Trevi najbrži put je bio kroz šoping zonu i najlepši izgovor za sve neplanirane kupovine tih dana.

U kom god delu grada da se nalazite i koliko god umorni bili nikako nemojte propustiti  ispijanje najukusnijeg kapućina koja su vaša nepca ikad osetila .

Obavezno posetite Caffe Eustachio koji se nalazi u istoimenoj ulici i jedan je od najstarijih u Rimu.

spanskeŠpanski trg (Piazza di Spagna) dobio je ime po jednom od španskih ambasadora koji je u blizini imao svoju rezidenciju. Sa stepenica možete posmatrati Berninijevu fontanu “Brod koji tone” . Sedeći na ovim  čarobnim stepenicama osetićete najlepše sunčeve zrake na vašem licu. Uživala sam gledajući srećne, nasmejane ljude sa različitih delova sveta kako spokojno uživaju u pogledu , baš kao i nas dve.

 

 

 

fontana-di-treviLaganom šetnjom od Španskih stepenica brzo ćete stići do magične Fontane di Trevi (Fontana Di Trevi). Nikako ne zaboravite da bacite novčić i pomislite želju. Kažu da se svako bar još jednom vrati u večiti grad. Ova Fontana se opravdano našla u velikom broju filmova, a svakako je najpoznatiji La Dolce Vita.

Nakon fontane , lepim uličicama se brzo stiže do čuvenog Panteona.

Panteon je jedna od najsačuvanijih građevina starog Rima.u ovom hramu posvećenom svim antičkim bogovima se nalaze i grobnice, jedna od njih je i slikara Rafaela koji je preminuo sa samo 37.godina. Nezaobilazan je odlazak do Pjaca Navone (Piazza Navona). Tri predivne fontane i slikari koji slikaju i svoja dela prodaju turistima ovom šarmantnom ovalnom trgu daju posebnu draž. Fontana na centru trga zove se “Četiri reke”, upravo te reke simbolizuju četiri kontinenta Dunav (Evropa),Gang(Azija),Rio de la Plata (Amerika) i Nil (Afrika).

Voda u svim fontanama na trgu Navona je pijaća.

Pregršt restorana i kafića nalazi se tu, ali ako želite da napravite predah od srca vam preporučujem da prošetate do Brke ( Da baffetto) i probate najukusniju picu u Rimu.

Kod brke su veliki redovi ali ukusna hrana i predivno vino vredni su svakog čekanja.

Odmah pored picerije Da Baffetto nalazi se odličan sladoled. Kugle su ogromne pa je možda bolje da sladoleg ostavite za sutra ili kasnije ali upravo u toj poslastičarnici.

Koloseum ( Coloseum) obavezno posetiti i iznutra, mnogi se slikaju samo ispred i propuste šansu da osete energiju moćnog mesta gde su se odigravale gladijatorske borbe pred desetinama hiljada ljudi.

Ako imate  vremena, samo sedite na tribine i pokušajte da zamislite kako je to nekad bilo.

Nakon Koloseuma stićićete do Rimskog foruma, koji je bio centar svih društvenih dešavanja. Nakon foruma stižete  do  Pjaca Venecije, mesta gde je najgušći saobraćaj.Najimpozantniji na trgu svakako je spomenik prvom kralju Ujedinjene Italjije Vitoriju Emanuelu II.

Sa terase palate Venecija, koja se takođe nalazi na ovom trgu, Musolini je držao fašističke govore i pozdravljao narod.

vatikanZa Vatikan će vam trebati skoro ceo dan ako želite da obiđete sve lagano. Hod kroz ovu, najmanju državu na svetu , dobro će vas izmoriti, ali svoj espresso i malo odmora možete imati u jednom od Vatikanskih vrtova.

Milslila sam da mogu da preskočim neke sobe Vatikanskog muzeja i odem upravo tamo gde sam najviše želela,  u Sikstinsku kapelu, ali ne postoje sporedni prolazi i do kapele se ide samo jednim putem, kroz čitav muzej. Na putu do Sikstinske kapele upoznaćete deo svetske istorije. Takođe možete kupiti i suvenire i knjige.

Za Sikstinsku kapelu kažu da je jedan od najjačih energetskih centara na svetu.

Mikelanđelova dela postanka sveta predstavljena u devet slika  ali i strašni sud ostaće vam zauvek u sećanju.

U Sikstinskoj kapeli se odvija i konklava, bira se novi papa.

Mikelanđelo je takođe radio i kupolu na bazilici Svetog Petra koja se nalazi na nekoliko minuta hoda od Vatikanskog muzeja. U bazilici se nalazi i Mikelanđelovo remek- delo Pijeta . Kažu da na misi u ovoj impozantnoj građevini može da sedi 50.000. – 60.000.ljudi. Lepo iskustvo je peti se i unutrašnjim stepenicama do vrha kupole, ali ne preporučujem onima koji se plaše visine ili su klaustofobični.

 

Savet za Vatikan: Ako imate zdravstvene probleme,pokažite papir (dokaz) preveden na Italijanski i overen kod sudskog tumača i dobićete dve ulaznice besplatno.

Dok ste još sa te strane reke Tibar, ne propustite da obiđete deo grada koji se zove Trastevere.

Ovo naselje je najviše zadržalo izgled starog Rima zbog tradicionalnih kuća I kaldrmisanih ulica.

Mnoštvo restorana i kafića kao i ulični svirači upotpuniće vam užitak u ovom delu grada.

Ja sam išla peške od Vija dela Korso do Trastevere i ne preporučujem nikome ko se brzo umara.

U Rimu nikako ne propustiti i:

Kampo de Fjori (Campo de Fiori) trg cveća.

(Bocca della Verita) ili Usta istine – redovi su veliki , ali ako želite da napravite repliku scene iz filma

Praznik u Rimu, i proverite svoju iskrenost kao Odri Hepbern i Gregori Pek ni redovi neće predstavljati problem.

Tvrđava svetog Anđela (Castel San Angelo) ovde je i Pučini smestio završnicu svoje opere Toska.

Vila Borgeze (Villa Borgese) u kojoj se nalaze i Karavađovi rani radovi

Odlazak na neku od Rimskih pijaca.

Saveti:  Vožnja taksijem deluje da nije skupa,zbog starta koji je oko 3e, ali ako upadnete u gradsku gužvu,vožnja vam neće biti ispod 10. -12.e.

Sve karte koje možete kupite ili rezervišite onlajn pre puta, da ne biste gubili vreme čekajući u redovima.

Kako svi putevi vode u Rim, ja se radujem mojom novoj poseti ovom večnom gradu.

Dok se s osmehom na licu i dalje prisećam svih uspomena  iz čarobnog Rima, samo ću još jednom, za kraj reći “La Vita e bella “

Save

Save

Save

Save

Save