Sezona retrogradnih planeta – vraćamo se unazad

Do kraja ovog meseca tri će spore planete krenuti retrogradno. 10.4. je to učinio Jupiter, 24.4. Pluton, a 30.4. Saturn. Ovo je sezona retrogradnih planeta.

Izvrsno vreme za retrospekciju, reviziju, introspekciju. Zaustavite se malo, pogledajte malo bolje svoje planove, ciljeve.

Razmislite o tome šta bi bilo dobro poboljšati, učvrstiti, popraviti, ne samo u spoljnom svetu, već i u nama samima.

Susretnite se sa sobom.

Jupiter je planeta ekspanzije i širenja. Uz njegovu podršku mnogo lakše dolazimo do ciljeva, s njim stičemo potrebno znanje i imamo više vere u uspeh. Njegov retrogradni hod (10.4.-11.8.) omogućava nam da pogledamo unutar sebe i razmotrimo koja to znanja i iskustva posedujemo, a koja nam mogu biti od koristi u ostvarenju željenih ambicija. Budući da je u kvadratu s Neptunom javlja se određena vrsta zbunjenosti na nekom području života, zavisno o tome gde se Jupiter i Neptun nalaze u vašem ličnom horoskopu.

Kao da ne uspevate dokučiti štoa je dobro za vas, a šta nije. Ta svojevrsna maglovitost daje nam priliku da se još jednom preispitamo i da možda odustanemo od nekih ideja koje u ovom trenutku nisu ostvarive.

Moguće su i neka odlaganha vezana uz putovanja, obrazovanje, inostranstvo. Možda će neki rast ili razvoj biti na neko vreme usporen ili zaustavljen kako bi se okolnosti preispitale i testirala njihova svrha.

Saturn u astrologiji simbolizuje strukturu, ambiciju, vreme, granice, autoritete. Dok Jupiter širi, on sužava i steže. Tokom retrogradnog kretanja (30.4.-18.9.) može postaviti eksere pod noge, ali ne zato da bismo pali, već da bismo sproveli neke promene koje su nužne za budući uspeh.

Dobro je izvući pouke iz nedavnih iskustava. Vraća nas u prošlost, posebno ako tamo postoji nešto što nije dovršeno ili arhivirano. Javljaju se neke prepreke koje trebamo zaobići ili rešiti, a mogu se ticati naše karijere, profesionalnih ciljeva, odnosa s nadređenim osobama, starijim članovima porodice.

Ostvarenje planova može biti usporenije.

Možda je potrebno vratiti se unazad dovršiti nešto, privesti kraju preuzete obaveze iz prošlosti. Kao da ne možemo dalje dok se ne oslobodimo repova prošlosti. S njim je uvek dobro napraviti reviziju i poboljšati organizaciju. Nije dobro preuzimati neku dodatnu odgovornost ili započinjati dugoročne poslovne projekte. Uklonite izvore frustracija. Recite odlučno NE svemu što vas ugrožava ili usporava. Planirajte, učite, odustanite od planova, odnosa, od svega što je izgubilo vrednost.

Pluton transformiše, ruši, preobražava, dovodi nešto svom kraju, usmrćuje, a s ciljem da bi mogli započeti nešto novo.

Sa njegovim retrogradnim hodom (24.4.-3.10.) možemo otkriti vlastitu snagu, probuditi osećaj lične moći, prepoznati u sebi sve ono što nam omogućava da upravljamo sobom i svojim životom.

Možemo se naći pod pritiskom da odstranimo stare i neupotrebljive obrasce ponašanja – odreknemo se nekih uverenja, načina na koji razmišljamo, emotivnih reakcija koje nam štete jer nas izbacuju iz kontrole. Vreme je za veliko unutarnje čišćenje. Ključna simbolika je samoupravljanje, odnosno osnaživanje sebe i shvatanje da niko ne upravlja nama i našim životom, osim nas samih. 

Piše: Julijana Oremović astrolog

Nema tagova 0