Šta se dešava sa telom kada isključimo mlečne proizvode iz ishrane?

Odrastajući, mislila sam da su mi mlečni proizvodi, a naročito mleko, neophodni da bih bila zdrava. Verovala sam u onu tvrdnju da je to najbolji način da unesem dovoljno kalcijuma kako bi moje kosti bile jake. Verujem da su i vas ovo učili. Ako volite mlečne proizovode, ovaj tekst će vam služiti.

Kalcijum je apsolutno potreban organizmu, u to nema sumnje. Međutim, pitanje je da li ga moramo unositi isključivo mlečnim proizvodima?

Potrudila sam se da vam u ovom blogu odgovorim na to, kao i da vam predočim neke informacije o činjenicama i mitovima u vezi sa mlečnim proizvodima.

Naime, godinama sam mučila muku sa stanjem kože, pa sam odlučila da iz jelovnika isključim sve mlečne proizvode. Nakon određenog vremena uvidela sam brojne prednosti, od kojih među najvažnijima smatram to što mi se koža očistila i postala sjajnija i blistavija.

Šta se zapravo dogodilo? Ispostavilo se da mlečni proizvodi, kao i druga hrana koja izaziva alergije, stimulišu upalne procese na koži, a kao rezultat tih upala mogu nastati akne.

Dakle, isključivanje mlečnih proizvoda je veliki korak ka lepšem izgledu kože.

Takođe sam primetila da se moja probava poboljšala. Mnogi ljudi su intolerantni na laktozu koja se nalazi u gotovo svim mlečnim proizvodima, osim ukoliko nije posebno naglašeno da je proizvod bez laktoze.

Ukoliko i vi imate ovaj problem ili vam je dijagnostikovana kandidijaza, u potpunosti isključite mlečne proizvode iz ishrane, jer laktoza stimuliše rast kandide povećanjem kiselosti.

Procenjuje se da 3 od 4 odrasle osobe nisu sposobne da pravilno vare mlečni šećer, te on u creva dospeva nesvaren, izazivajući probleme sa varenjem, zapaljenja, što utiče na stvaranje okruženja pogodnog za razmonožavanje kandide.

Drugi problem kod mlečnih proizvoda je mlečni protein, kazein. Budući da je veoma lepljiv, ostaje na zidovima creva i teško se vari.

Za njega se lepi kandida, koja se na taj način veoma dugo može zadržati u crevima.

Osim toga, mleko i drugi mlečni proizvodi sadrže hormon rasta i antibiotike u tragovima koji ometaju prirodni hormonski balans organizma. Poznato je da višak estrogena uzrokuje pojavu cističnih akni.

Da se vratimo na kalcijum. Naime, prema brojnim istraživanjima ovaj mineral u mnogo većoj meri sadrže određene vrste biljne hrane. Na prvom mestu je svakako zeleno lisnato povrće, zatim mahunarke i žitarice celog zrna. Stoga se potrudite da u jelovniku napravite mesta za ove namirnice.

Pored toga, mlečne proizvode životinjskog porekla zamenite biljnim napicima od kokosa, pirinča i badema. Ove alternative ne sadrže antibiotike, hormone i laktozu, te imaju mnogo pozitivniji uticaj na digestivni sistem i jetru.

Piše: Tatjana Popović, Totally Wellness

Nema tagova 0