Tijana Tasić: Najvažnija je pravilna, svakodnevna nega kože

Mislimo da volimo sebe, a onda se prema koži lica ponašamo kao da nije naša ili da nam nije dovoljno bitna. Mnoge žene, ali i tinejdžerke koje vide od svojih majki, stavljaju na lice sve i svašta ne razmišljajući da na taj način nanose štetu svojoj koži na duže staze. Šminka se skida vlažnim maramicama, neretko i  onima za “bebinu guzu”, a ponekad se mnogim dama “omakne” pa odu na spavanje sa šminkom na licu.

Kako treba negovati kožu, ali i šta je dobro za naše lice otkrila mi je Tijana Tasić, viši estetičar-kozmetičar, vlasnica centra za negu lica “Believe in yourself” , kojoj sam se na preporuku make-up maestra Dušana Lazića Laze obratila za pomoć kad su mi se, nakon tridesete, prvi put pojavile akne.

Slušajući Tijanine savete, danas imam odličan ten, i veoma vodim računa šta stavljam na lice. Ako se suočavate sa problemima na licu i to vam stvara nesigurnost, rešenje postoji. Nadam se da će vam ova priča pomoći.

Šta je važno da znamo o nezi kože tokom jeseni i zime?

Tijana Tasić: S’obzirom da se leto završilo,potrebno je pripremiti kožu za hladne dane. Izlaganje lica suncu dovodi do dehidratacije kože i nagomilavanja rožastog ili mrtvog sloja (grubost koju osećamo prilikom dodira kože,perutanje..) Ukoliko koža nije pravilno negovana nakon sunčanja može dovesti do problema u hladnijim danima. Usled dejstva spoljašnjih faktora (hladnoća,vetar..)dolazi do daljeg procesa isušivanja kože koja se ispoljava u vidu iritacije,crvenila, neprijatnog osećaja zatezanja, peckanja, perutanja.

Da bi smo sprecili ovakvo stanje kože potrebno je adekvatno negovanje.

Kako najbolje da se pripremimo?

 Tijana Tasić: Ukoliko pripremamo kožu kod kuće, potrebno je imati adekvatnu negu koja podrazumeva piling (mehanički piling), masku za hidrataciju,odgovarajuće sredstvo za pranje lica (gel,pena) kremu,serum po potrebi.

Piling i masku koristimo jednom nedeljno,dok krema i pranje lica spadaju u svakodnevnu negu.

Ukoliko imate svog kozmetičara, podrazumeva se da će stručna osoba pripremiti kožu adekvatnim tretmanima i dati savete oko izbora produžene, odnosno kućne nege.

Kako treba da skidamo šminku?

Tijana Tasić: Higijena lica je najbitniji korak u nezi kože, što podrazumeva i skidanje šminke. Ja svojim klijentima za svakodnevno održavanje koze preporučujem adekvatan gel ili penu za pranje lica sa kojom skidaju i šminku, nakon pranja obavezno nanosimo kremu. Gel ili pena za pranje se koristi isključivo za lice, tako da šminku za predeo oko očiju skidamo micelarnom vodom ili sredsvom za škidanje šminke oko očiju.

Vlažne maramice da ili ne?

Tijana Tasić: Lično svojim klijentima ne preporučujem korišćenje vlažnih maramica.

Koliko nam ustvari štete cetkice za šminku i da li vam dolaze devojke kojima se pojavio problem na licu baš zbog toga?

Tijana Tasić: Četke za šminkanje, nanošenje pudera-rumenila, su postale svakodnevni predmet korišćenja. Koliko god ih održavali,svakodnevno korišćenje četki izaziva mehanički nadražaj na koži, gde nakon određenog vremena koža počinje da reaguje tako što na tim mestima uglavnom krene preterano punjenje pora koje se manifestuje u vidu sitnih izbočina koje je se znatno vide kad nanesemo puder/rumenilo.Čak dolazi i do upalnih procesa akni/bubuljica.

Definitivno četke prave problem i ne treba ih koristiti svakodnevno.

Kod vas u salonu radite tretman kiseonikom, možete li mi reći nešto više o tome?

 Tijana Tasić: Kao i za  funcionisanje organizma, tako je i koži potreban kiseonik za svakodnevno funkcionisanje. Pod tretmanom podrazumevamo ubacivanje kiseonika i određenih aktivnih materija (vitamini,hijaluronska kiselina,kolagen,elastin…) pod pritiskom u površinski i srednji sloj kože. Tretman je prijatan, a kao rezultat nakon tretmana dobijamo nahranjenu,osveženu i sjajnu kožu. Ovaj tretman je namenjen svim uzrastima i tipovima kože, čak se preporučuje i kod problematične kože.

Kad nam se pojavi bubuljica, kako kod kuće možemo da umirimo upalu, a da to nije cedjenje što mnoge devojke rade?

Tijana Tasić: U slučaju pojavljivanja akni uglavnom se koriste lokalni antibiotski losioni, isključivo pod kontrolom stručnog lica. Postoje preparati koji se mogu naći u slobodnoj prodaji (apoteke). Radi se o dermatološkim brendovima (La rosh posay, bioderma, avene, uriage) to su preparati u grupi acne,nazivaju se acne spot i koriste se za ciljano nanošenje na upalnim procesima(akne), dva puta dnevno, par dana, tj.dok ne dođe do umirenja upale i povlačenja akne.

Svi ovi preparati daju individualne reakcije,neko brzo i dobro reaguje,neko ne reaguje,u tom slučaju obratite se stručnom licu (dermatolog,kozmetičar).

 Da li nam puder zaista štiti kožu tokom jeseni i zime ili je to samo mit?

 Tijana Tasić: Puderi spadaju u dekorativnu kozmetiku i imaju ulogu ujednačenje tena. Veću ulogu u zaštiti kože igra nega tj.adekvatne kreme i serumi. Naravno da postoje osobe koje se bolje osećaju nakon nanošenja pudera i sasvim je opravdano korišćenje istih.

Centar za negu lica „Believe in yourself“

Gvozdićeva 22

011 406 73 50

Nema tagova 6