Zašto sam se zaljubila u Pariz

Poslednjih nekoliko godina  rođendan dočekam  i proslavim u Parizu,gradu koji na neki tajnovit način uvek stavi osmeh na moje lice.

Za Pariz kažu da je grad ljubavi, a ja sam se u gradu ljubavi zaljubila u sam grad, ljude , arhitekturu i Senu.

Čim smo stigle u ovaj čaroban grad, smestile smo se u naš apartman i krenule u razleganje.

Hiljade turista istim žarom posmatra arhitektonsko čudo , predivan Ajfelov toranj , sa čijeg se vrha pruža čaroban pogled na čitav grad ali i moju omiljenu reku , Senu. Ovaj simbol Pariza, izgrađen povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije godišnje poseti blizu 5 miliona turista.

Iako su redovi ispred svake turističke atrakcije dugi, ljudi strpljivo čekaju.

paris3 Moja druga,ali ne i manje omiljena lokacija svakako je muzej Luvr. Ovaj muzej jedan je od najvećih na svetu. Dnevno ga poseti preko 10.000 turista, a u njemu je izloženo više od 30.000 predmeta od praistorije pa sve do 19.veka

U dvorištu muzeja nalazi se fenomenalan Café Marly čija bašta gleda na prelepe piramide Luvra. U ovaj kafić, za koji bi mnogi pomislili da je samo mamac za turiste, dolaze i Parižani koji nedeljno podne provode ispijajući šampanj i uživajući u lepom vremenu.

Ono što me je takođe oduševilo u Luvru je organizacija. Kao što i sami znate, operisala sam kičmu i pred svako putovanje potvrdu od lekara, kod sudskog tumača prevedem na jezik zemlje u koju putujem. Ta potvrda mi omogućava da ne čekam u redovima. Ukoliko imate bilo koji zdravstveni problem, volite da putujete, a nemate snage za duge redove, ne libite se da pokažete vašu potvdu na ulazu u bilo koju znamenitost. Razne olakšice imaju I novinari , ali da biste bili sigurni šta vam donosi vaša propusnica, najbolje je da, na sajtu turističke atrakcije koja vas interesuje, pronađete e-mail adresu na koju možete poslati pitanja. Ja sam ,do sad odgovore uvek dobijala u kratkom roku.

 

Trijumfalna kapija (Arc de Triomphe) nalazi se na trgu zvezde .Ovaj spomenik je podignut u čast borcima za Francusku i zaista je jedan od najveličanstvenijih simbola Pariza.

Muzej Orsej

Mnogi ne znaju da je upravo muzej Orsej  nekad bio železnička stanica. U njemu se sad nalaze neka od najznačajnijih dela 18.  I 19. Veka . Pol Sezan, Van Gog I Mone , samo su neki od umetnika u čijim delima možete da uživate upravo u Orsaju. Ako se slučajno umorite, ili poželite da napravite pauzu u razgledanju, na poslednjem spratu nalazi se prelep restoran , sa nesvakidašnjim enterijerom i odličnom uslugom.

paris4Omiljena dama Pariza mnogima je katedrala Notre dame , koja je izgrađena u gotičkom stilu a posvećena je Bogorodici Mariji. U ovoj katedrali možete upaliti sveće , prisustvovati misi ili samo uživati u lepoti kako spoljašnjosti , tako I unutrašnjosti ovog dragulja na Seni.

Kad god odem u Pariz trudim se da ne propustim plovidbu Senom.Kako uglavnom idem u oktobru, moram vam reći da je plovidba I po vetrovitom vremenu prijatna. Na svakom brodu pored zatvorenog dela, možete da uživate I na terasi, a ćebići su tu kako vam slaba kiša ili vetar ne bi pokvarili ugođaj.

Iako u Disneyland roditelji uglavnom vode decu, svoj 33. rođendan sam proslavila upravo u ovom parku za sve od 7-77 . Od centra Pariza do Disneyland-a možete stići vozom ili organizovanim busevima koji vam nude pakete karta za park plus prevoz u oba pravca.

Uspele smo da obiđemo oba parka za jedan dan , jer sam imala propusnicu za brz prolaz. Bez te propusnice, mislim da je obići oba parka u danu, a voziti se na svim atrakcijama,nemoguća misija.

Najviše me je obradovala predstava koja počinje u večernjim časovima ispred dvorca trnove Ružice , puno svetlosnih efekata i savršen vatromet zaista vam pruže dojam da ste u bajci .

 

Mesto koje vaše srce ispuni nekom neverovatnom energijom i emocijom svakako je Sacre-Coeur poznatija kao Bazilika svetog srca. Ova rimokatolička crkva smeštena je na brdu Monmartr. Ako nemate snage da se penjete stepenicama, do gore možete stići i liftom. Prošlog oktobra smo išle do Monmarta kad je bila neka vrsta pijačnog dana, gde smo probale najrazličitije sireve i vina na putu do crkve srca. Ispod crkve nalazi se park , možete sedeti na klupi ili na travi i uživati u fenomenalnom pogledu koji se pruža na čitav grad.Tu na Monmartru se nalazi i muzej Salvadora Dalija. U muzeju su izložena drugačija dela nego u Figuerasu u Španiji. Ako imate vremena, ne propustite susret sa Dalijem.

 

dizni

Latinska četvrt  je deo grada koji će vas očarati . Nakon što se Latinski jezik počeo učiti na Sorboni (Sorbonne)  Ovo mesto je  postalo tradicija. Danas ga ne posećuju samo studenti već i mnogobrojni turisti.U Latinskoj četvti otvoreno je na desetine bistroa , tu takođe možete naći i prelepe suvenire ili samo uživati ispijajući piće na suncu.

Cene taksi usluga u Parizu , slične su ovim u Beogradu, a gradski prevoz je takođe dobro organizovan, pa ako se odlučite za vožnju busom ili metroom nećete pogrešiti.

Kako sam prvih dana preterala sa šetnjom I obilascima, a odlazak u Versaj ostavila za kraj mog rođendanskog putovanja, Versaj je ipak ostao kao neispunjena želja i razlog za novi odlazak u grad svetlosti.

 

I kako svaki put nakon povratka iz Pariza odmah razmišljam o novom odlasku u ovaj grad ljubavi  i svetlosti, ne mogu a da ne ponovim onu čuvenu rečenicu  Audrey Hapburn  – PARIS IS ALWAYS A GOOD IDEA .

parizz

Dok ste u Parizu ne propustite i:

Doručak u Paul pekari , gde ćete probati najukusnije kroasane I krofne punjene raznim nadevima.

Vino u nekom od lokala na Trokaderu, odakle su pruža veličanstven pogled na Ajfelov toranj.

 

 

 

Ako je lepo vreme , ili imate dan dva za sve turističke atrakcije, vožnja Hop on –hop off busom pravo je rešenje za vas. Postoji nekoliko linija , izaberite liniju koja vas vozi do lokacija koje najviše želite da posetite.

Moulin Rouge- Kabare

Za hedoniste- restorani L’Avenue i Miss KO pravi su izbor.

 

 

 

 

Save

Save

Save

Nema tagova 14