Ana Marija Pažin Morović: Dozvolite svojoj uspavanoj lepoti, vitalnoj energiji i zdravlju da izađu na površinu

Anamariju Pažin Morović upoznala sam pre par godina, oduševila me je znanjem, profesionalnošću i izuzetnom energijom kojom zrači. U Hrvatskoj za nju kažu da je kraljica aromaterapije, a nakon masaže u njenom salonu, sa sigurnošću mogu da kažem da ova žena kreira magiju i da svaka žena treba sebi da priušti ugođaj u SPA prostoru ove izuzetne žene.

Vaša wellness priča potaknuta je željom da ljudima pružite bolje i pre svega zdravije opcije koje vode do sunčane strane života. Možete li mi reći nešto više o tome?

Anamarija Pažin Morović: Da,  dok ovo pišem, u sobi mi je upaljena aromalampa s pačulijem i lemongrasom, svira muzika s radija, prigušeno svetlo… To je važno reći jer podstičem žene i muškarce da u svakoj mogućoj prilici stvore trenutke pogodne za opuštanje i uživanje jer to nam je danas prvo i osnovno, udahnuti – izdahnuti i opustiti se, pa onda sve drugo. Često na svojim seminarima kažem da smo mi poput protočne cevi na kojoj se od stresa stvore čvorovi/grčevi  pa vitalna energija ne može kroz nas teći. Da bi bilo šta napravili po pitanju svog zdravlja, najpre se moramo koliko – toliko opustiti a onda sve drugo. Za to su nam eterična ulja i aromaterapija super.

Kako ste se zainteresovali za aroma terapiju?

Anamarija Pažin Morović: To je bila ljubav na prvi susret, ovu priču sam puno puta ispričala. Vraćajući se s posla, umorna, srela sam prijateljicu koja je išla kozmetičarki. Krenule smo zajedno, a kad smo došle u salon, sve je bilo predivno mirisno i opuštajuće – kozmetičarka je kao nekim posebnim ritualom za moju prijateljicu mešala kremu. Na zidu je visila diploma: Porodični aromaterapeut. Odjednom mi je došla misao; ovo želim raditi i već sutra sam bila upisana u školu aromaterapije u Zagrebu. To je bilo pre nekih 17 godina i iako sam završila ekonomski fakultet koji nema veze s farmacijom, hemijom i wellnessom i iako sam u to vreme bila podstanar skromnih primanja, to me nije sprečilo daupišem i završim sve moguće kurseve i edukacije iz aromaterapije i počnem se njome baviti. Najpre kroz hobi, a onda kao životni poziv.

Čime vas aroma terapija svaki put iznova oduševi?

Anamarija Pažin Morović: Divnim mirisima i delovanjem na čoveka. Oduševi me naprimer kad otvorim bočicu nerolija, ruže, jasmina, imam osećaj kao da ih prvi put mirišem, takav mi je doživljaj, svaki put. Oduševi me čarolija koju može stvoriti svega nekoliko kapi pravog esencijalnog ulja u lampi ili difuzeru. Oduševi me kako obična masaža postaje „wow masaža“ ako joj dodamo eterična ulja. Kako naprimer bergamot i mandarina mogu „odneti“ teskobu. Oduševi me i prirodna krema sa smiljem i ružom na licu… Generalno me oduševljava aromaterapija i njena moć.

Vaš studio u cetru Zagreba pruža sjajne usluge, mir i divan ugođaj. Kome su tretmani u njemu namenjeni?

Anamarija Pažin Morović: Najpre modernoj, zaposlenoj ženi koja trpi visok nivo stresa na poslu i kod kuće. Želim takvim ženama pružiti posebno iskustvo mira, dubokog opuštanja i kvalitetne nege uljima koja ne zagađuju telo ni okolinu.

Imala sam priliku da uživam u jednoj aroma masaži kod vas. Možete li reći nešto više o masažama iz vaše ponude?

Anamarija Pažin Morović: Laurus Slow Spa je inače nagrađivani koncept u kom je sve podređeno opuštanju, prirodnoj nezi lica i tela i personalizovanom pristupu. Spojila sam najbolje tehnike u masaže koje će otključati napete mišiće i umiriti um. Tretmani se sastoje od personalizovanih, prirodnih maski, pilinga i mešavina, zavisno o preferencijama, tipu i stanju kože, raspoloženju itd. Za vreme naših masaža i tretmana nema priče, samo divni, lekoviti mirisi, umirujući poktreti terapeuta i opuštajuća muzika.

Delite svoje znanje, što u vašim školicama i na tečajevima, ali i besplatno i to u grupi Holistička ljepota na Facebook platformi koja broji preko 4.500 članova?

Anamarija Pažin Morović: Da, grupa je nastala spontano pre dve godine, a želja mi je da podstaknem svoje članove da se oslobode svega suvišnog i dozvole svojoj uspavanoj lepoti, vitalnoj energiji i zdravlju da izađu na površinu. Holistička detoksikacija uključuje čišćenje tela, lica, uma, prostora pa čak i toksičnih odnosa… svega što nije dobro za nas. U grupi se može naći mnoštvo korisnih saveta, programa za detoks, receptura za negu lica i tela, recepata hrane, kozmetike isl.

Koliko koža pamti?

Anamarija Pažin Morović: Koža pamti sve, a najviše stres, tugu, sunce bez zaštite, cigarete i alkohol. Ali, dobra vest je da u kakvom god da se stanju Vaša koža nalazi sada, vi to možete promeniti na bolje ako to želite jer se naše ćelije u svakom trenutku menjaju.

Šta je najvažnije da znamo ako kupujemo kremu za lice?

Anamarija Pažin Morović: Meni je najvažnije da je prirodna, ja još kažem „živa“, tj, da je napravljena od sastojaka koji nisu prerađeni, osiromašeni, rafinisani. Od hladno ceđenih biljnih ulja, eteričnih ulja i hidrolata, po mogućnosti. Našoj vibraciji dugoročno ne odgovara sintetička kozmetika, nego ona prirodna jer smo i mi prirodna bića i kao takvi težimo za spajanjem s prirodom. Druga najvažnija stvar je da je što je više moguće personalizovana, jer ono što prija našoj prijateljici ili ženi s reklame ne mora nužno biti dobro i za nas.

Da li žene nalaze vreme da prave proizvode za sebe?

Anamarija Pažin Morović: Sve edukacije su namenjene zapravo motivaciji  žena da počnu lepotu doživljavati na jedan holistički način. Da se prava lepota ne može predati u ruke samo jednoj kremi ili serumu nego da je ona skup pravilno odabrane kozmetike, ishrane i suplemenata, ali i unutrašnjeg mira i radosti. Treba uvek tome težiti bez obzira što nam okolina servira potpuno drugu priču. E sad, one na seminarima uče stvoriti druge, bolje navike, pronaći pravu kozmetiku za sebe, naučiti se umiriti i meditirati uz pomoć eteričnih ulja, koristiti pravilno odabrane suplemente i čajeve… Bitno je da promene svest o tome, a manje je bitno hoće li si same praviti kreme ili ne. Iako ih ja uvek podstičem da same kreiraju svoju kremu.

Koje eterično ulje može da nam pomogne kad smo tužni?

Anamarija Pažin Morović: Osećaj tuge teraju eterična ulja mandarine, slatke narandže, bergamota, limete, grejpa, cimetovca i karanfilića, nerolija…

Kad smo tužni možemo kapnuti jednu kap ovog ulja na papirnatu maramicu, zatvoriti oči i nekoliko puta duboko udahnuti i izdahnuti.

Ili jednostavno otvoriti bočicu i zatvoriti oči, udisati mirisne esencije iz bočice…

Za šta je dobar Ylang Ylang?

Anamarija Pažin Morović: Ylang Ylang ima široku primenu: dobar je za sve tipove kože, pa tako naprimer ako dodamo 1 kap ylang ylanga u 10 ml hladno ceđenog ulja avokada ili šljive, dobićemo serum za negu lica.

Kaže jedna priča da se cvet ylang ylanga posipao po krevetu mladenaca za prvu bračnu noć jer ima afrodizijačka svojstva.

Pa tako onaj ko želi privući partnera, neka stavi kapljicu ovog eteričnog ulja iza uha (isprobano, radi 😊)

Ili ako želite unaprediti i začiniti partnerski odnos, možete napraviti opuštajuću kupku za dvoje na sledeći način:

5 kapi ylang ylanga

5 kapi slatke narandže

Kašičica kokosovog devičanskog ulja i

100 g morske soli, krupne.

Pomešajte sastojke i dodajte u kadu napunjenu toplom vodom i uživajte s partnerom!

Koje je vaše omiljeno ulje?

Anamarija Pažin Morović: Trenutno neroli, delikatni cvet narandže koji me kad god ga udahnem podseti da je život lep, stavi me u sadašnji trenutak, otvori srce (kao i mnoga druga cvetna ulja što otvaraju). To mi se uvek nekako menja, ali uz neroli je tu još i crni biber, koji ima topli, začinski miris. Za biber kažu da je ulje za vatrene znakove, podržava i čuva avanturiste ( ja sam ovan). Volim apsolut jasmina, senzualan, Kleopatrin miris –  ili ga vole ili ne podnose. I tako, ima ih još: arapski tamjanovac (ulje tamjana), bugarska ruža, muškatna žalfija…

Da li koristite Palo Santo i koja ulja mogu da se koriste za čišćenje prostora ali i promenu energije u istom?

Anamarija Pažin Morović: Šamanska biljka Palo Santo mi je zanimljiva zbog svog meditivnog delovanja, ai za čišćenje engergije u prostoru najviše koristim žalfiju. Ona se nekako najviše koristila na našem podneblju. Kaditi zapravo znači energetski čistiti. Da, naravno da verujem u promjenu energije u prostoru, zapravo sva eterična ulja čiste energiju u prostoru na svoj način. Pre nešto više od pola godine u Zagrebu je bio zemljotres i ceo centar je jako stradao, gotovo sav. Moj studio za aromaterapiju se takođe nalazi u centru, starom delu grada ali zanimljivo je da nije ni najmanje oštećen. Dan prije potresa ostavila sam čašu na stalku s vodom na stolu i nije se pomerila. Ja to pripisujem dobrim vibracijama eteričnih ulja koja se svakodnevno koriste u tom prostoru. Kao da stvore jednu zaštitnu auru kroz koju može proći samo dobro.

Da li je istina da sat vremena plivanja ima efekat poput 3 dana detoxa?

Anamarija Pažin Morović: SPA je zapravo skraćenica od latinskog izraza SANUS PER AQUAM, što znači zdravlje kroz vodu i ja često kažem da svi tretmani u spa i wellnessu zapravo oponašaju učinak mora. Da, to je istina. Boravak uz more, udisanje aerosoli, šetnje, plivanje sve to čisti naš organizam na svim nivoima.

Da bi žena očistila svoj organizam, šta treba da izbaci a šta da uvede od namirnica ili napitaka?

Anamarija Pažin Morović: Najpre rafinisani šećer u hrani i piću. Uopšteno  zagovaram hranu koja je domaća i sveža a izbegavam smrznute, konzervirane i previše puta obrađene namirnice. Jednom godišnje treba napraviti post od šećera i svih slatkih ukusa.

Kako do nežne, baršunaste kože?

Anamarija Pažin Morović: Prirodnom kozmetikom, svakodnevnom samomasažom lica, povremenim postom od šećera, hidratacijom, konzumacijom suplemenata na bazi silicijuma, meditacijom. Ako to primenjujete svaki dan, neće vam trebati botox.

Koliko je po vama važno piti litara vode dnevno?

Anamarija Pažin Morović: 8 čaša obavezno. Voda se ne sme menjati s čajevima, sokovima i drugom tečnošču – čajevi i sokovi se ne ubrajaju u popijenu vodu. Pije se mlaka, najbolje naštinu, ujutro je dobro odmah popiti dve velike čaše vode, mlake s nekoliko kapi organskog limuna ili grejpa.

Koja je magična formula za „brisanje“ bora prirodnim putem?

Anamarija Pažin Morović: Isti odgovor kao kod Kako do nežne, baršunaste kože. Ako već imamo izražene bore, možemo ih ispeglati uz sve navedeno i gimnastikom lica.

Čemu vas je naučio holistički način života?

Anamarija Pažin Morović: Da je ključno osloboditi se nepotrebnog: pogrešne kozmetike i pogrešne slike o lepoti, rafinisane hrane i pića, toksina u telu, nereda u životnom i radnom prostoru, toksičnih emocija, odnosa i loših uverenja. To sve zatrpava našu lepotu, zdravlje i vitalnost. Kad se oslobodimo toga svega, možemo se revitalizovati, pomladiti i biti zdrave i zadovoljne.

Šta Ana Marija učini za sebe kad je tužna?

Anamarija Pažin Morović: Najpre se dobro naspavam. A onda uzmem da radim nešto što volim i što me opušta: izrađujem kreme, nekad gledam serije i čitam knjige, a često me moj posao odvrati od tuge. A nekad ne preduzimam ništa, jer i tuga je prirodan osećaj, samo joj ne treba dozvoliti da nas preuzme i da traje predugo. Nekad posegnem za bergamotom i mandarinom.

Kako budite radost u sebi?

 Anamarija Pažin Morović: Radost mi se nekako uvek „okine“ spontano. I uvek je vezana za one koje volim.

Kakva je za vas neustrašiva žena?

Anamarija Pažin Morović: Ona koja se usudi biti svoja, pogotovo u današnje vreme.

Šta je sreća?

Anamarija Pažin Morović: Sreća su trenuci vezani uz ljude i mesta koje volimo. Ljude, mesta i životinje.

Šta je ljubav? 

Anamarija Pažin Morović: Prihvatanje bez očekivanja, poverenje, emocija suprotna strahu.

Luksuzni serum protiv bora

10 ml ulja hladno ceđenog ulja šipka (ploda divlje ruže)

5 kapi smilja ili arapskog tamjanovca

5 kapi CO2 ekstrakta pasijeg trna

2 kapi prirodnog vitamina E

Sprej za auru

Hidrolat ruže 100 ml + 1 kap nerolija

Spremiti u bočicu s raspršivačem i popoprskati se po auri

Nema tagova 0