Andrijana Rokvić: Oduvek sam sanjala velike snove i mnogi su se već ostvarili

Ona je jedina crossover umetnica u Švedskoj, Makedonka, Beograđanka, majka, kraljica, svetska, a naša i neustrašiva. Andrijana Rokvić podelila je sa mnom mnoge tajne, pročitajte ih u razgovoru koji sam vodila sa njom.

Prvi klavir dobili ste kad ste imali 8 godina od vašeg oca, za isti ste se zainteresovali tek sa 12, sad je to vaš poziv. Koji je zapravo bio san male Andrijane?

Andrijana Rokvić: Oduvek sam imala san i cilj u mom životu….još kao dete. Muzika je bila moj fokus ali i sve drugo što je bilo povezano sa umetnošću, dramom, i scenskim nastupima.

Jedina ste crossover umetnica  u Švedskoj, koje su prednosti, a koji izazovi toga?

Andrijana Rokvić: Prednost moje muzike je to što je instrumentalna muzika, znači nije ograničena jezikom i samim tim to je čini da bude univerzalna, mogu da je slušaju ljude iz celog sveta. To su moje prednosti gde god da se nalazim u svetu.

Radite sa decom, koliko je važna podrška roditelja kad deca imaju muzičke snove?

Andrijana Rokvić: Podrška roditelja, ali i porodice kasnije kroz život je jako bitan faktor svakome čiji snovi su malo veći i neuobičajeni od drugih ljudi. To zahteva razumevanje od svih koji su oko vas, zahteva bezgraničan kompromis, tolerancije. Nije to mala stvar, da svako ima taj luksuz. Podrška jako olakšava svačiji put ka uspehu. Ja sam podršku uvek imala, ali nikad dovoljno koliko mi je bilo potrebno, jer moje ambicije i snovi su prkosile realnošću. Medjutim vremenom sam ih sve ostvarila. Ja uvek imam aktivni kontakt sa roditeljima, jer roditelji sami znaju da imaju i nerealna ili prerana očekivanja za svoju decu i to stvara odredjenu frustraciju kod mojih učenika, medjutim decu učim da moraju sami da se bore kroz život i da samo sa radom i disciplinom mogu da ostvare svoje snove ma koliko god da su oni veliki ili apstraktni za okolinu. Niko ne može da vodi vaše životne bitke, svi moramo da se naučimo sami to da radimo. to je jako bitan faktor u pedagogiji kad mi profesori USPEMO DECI DA BAR PRIBLIŽNO OBJASNIMO ZNAČENJE OVE ZADNJE REČENICE.

Možete li mi reći nešto više o albumu CHASING DREAMS?

Andrijana Rokvić: Chasing Dreams je početak ostvarenja mojih snova koje imam celo moje detinjstvo. Broji osam popularnih klasičnih kompozicija, večinom za klavirom ali i za orkestar. Prerade teme u svakoj od ovih kompozicija je sa pridružbom house, pop, I trep prizvuka. Chasing Dreams je klasika u 21 veku, kako je ja zovem, na koju sam ja jako ponosna jer kvalitet albuma je na svetskom nivou.

Kako vas inspiriše vaša Makedonija i tradicionalna muzika?

Andrijana Rokvić: Makedonija ima najbogatiju, najsloženiju i najkvalitetniju tradicionalnu muziku na celom Balkanu. Inspiracija može da bude beskrajna. Njen uticaj prepoznaje se u samo jednoj kompoziciji ovog albuma, ali planirane su par drugih pesama koje ćemo snimati u buduće gde će se jasno čuti taj prepoznatljivi etno elemenat.

Zašto ste se odlučili za promociju u Beogradu?

 Andrijana Rokvić: Beograd, Srbija za mene ima posebno mesto u mom srcu. Moja druga ćerka je rodjena ovde, imam prelepe uspomene odavde skoro na svakom uglu. Beograd odiše finoćom, vrsta arogancije koja ne ostavlja nijednog turistu ravnodušnim, strast za životom. Beograd je srce Balkana koje se ne sme zaobići, posebno ne kada se radi za svetsku muziku. Balkan je oduvek imao sluh za kvalitetne umetnike.

Kakvi su vam utisci nakon promocije? 

Andrijana Rokvić: Odlični, fantastični, pozitivni, bas onako kako sam i očekivala. Ljudi su oduševljeni, čak sam dobila i par ponuda za nastupe, koje iskreno nisam tako brzo planirala.

Neustrašiva žena je uvek pobednik, osvajač koja se ne boji da posegne i ostvari svoje snove bez razlika na sve životne prepreke.

Kakva je za vas neustrašiva žena?

Andrijana Rokvić: Ja želim da mislim da sam neustrašiva žena, a takve učim da budu i moje ćerke i svi moji učenici. Neustrašiva žena je uvek pobednik, osvajač koja se ne boji da posegne i ostvari svoje snove bez razlika na sve životne prepreke. Žena sa jakom intuicijom koja u svojoj borbi, ne gazi druge da bi pobedila, nego je lider i daje inspiraciju da je druge žene prate, inspiriše i zajedno su u pohodu za životne pobede. Za neustrašivu ženu ne postoje reči ”ne može”, ”ne mogu”. Sve se može što se poželi, ali ako se poželi jako, od srca.

Da li Andrijana planira drugu knjigu? 

Andrijana Rokvić: Ja planiram mnogo knjige. Pišem poeziju, prozne tekstove, a i stručne knjige, ali sam nedavno  odlučila da sa pisanjem krenem kad završim svoju artističku karijeru. Moram da naučim korak po korak da radim stvari, da treniram moju toleranciju, jer za mene jedan život je premalo za sve što želim da uradim. Potrebno je da postoje prioriteti. Za sada prioriteti su moja muzička karijera i porodica.

Šta je sreća?

Andrijana Rokvić: Sreća je trenutak, ja stremim prema postojanom životnom zadovoljstvu, a to zahteva veliki rad na sebi.

Šta je ljubav?

Andrijana Rokvić: Ja bih tu citirala Sokrata: ”Ljubav je ostvarivanje besmrtnosti u smrtnosti”.

Nema tagova 1