Maja Dimitrijević: Spadam u one žene koje su uvek spremne da pruže punu podršku drugoj ženi

Sjajna, nasmejana, uspešna i dobro organizovana. Moja sagovornica je majka, supruga, uspešna poslovna žena, ali i velika podrška i uzdanica svim ženama koje su prešle prag njenog fitness studija na Vračaru. Priča neustrašive Maje Dimitrijević osnažiće vas, ali i podstaći na promene koje su nam svima neophodne, za život na sunčanoj strani.

Kako bi Maja sebe opisala u 3 reči?

Maja Dimitrijević: Hrabra, produktivna i emotivna.

 Završili ste ekonomiju i radili u struci ali I postigli velike uspehe u sportu. Višestruki ste državni i Balkanski šampion u karateu. Kako ste spojili te dve profesije ?

Maja Dimitrijević: Karateom sam se bavila 10 godina, dok sam išla u skolu i pocetkom fakulteta. Tu svoju veliku ljubav prema sportu sam poklopila sa školovanjem, uvek sam bila dobro organizovana, nije uvek bilo lako, ali sam uspevala. Sigurna sam da mi je disciplina koju sam izgradila kroz sport pomogla kako u školovanju, tako i u svemu što sam kasnije radila i sada radim.

Nakon porođaja fitnes postaje vaša ljubav, ali i deo svakodnevnice. Zašto baš fitnes ?

Maja Dimitrijević: Sport je moj život. S obzirom da mi je nakon porođaja ostao veliki broj ispita do kraja fakulteta, a i puno „obaveza“ oko deteta, znala sam da u takmičarski sport ne mogu da se vratim na vrhunskom nivou, a nisam mogla da zamislim kako se karateom bavim rekreativno. Na nagovor kume sam krenula na fitnes i prvo na neke grupne programe, i to je definitivno bila ljubav na prvi pogled.

Danas radite sa ženama i kroz fizičke vežbe ali i isplaniranu ishranu. Možete li mi reći nešto više o vašem pristupu?
Maja Dimitrijević:Vlasnik sam Fitnes studija “Treniraj sa Majom” koji se nalazi na Vračaru. Treniram samo žene i imam trenutno oko 50 divnih vežbača. One su došle sa različitim ciljevima, okupljene oko mene i mojih trenera guramo i motivišemo jedna drugu da postanemo najbolja verzija sebe. Nemam sezonske vežbače, ko dođe ostaje i fizicka aktivnost im postaje sastavni deo dana i života, jer to je moj koncept koji na njih prenosim. O ishrani znam dovoljno da ih svojim savetima učim kad, šta i zašto se jede pa one vrlo brzo te zdrave navike usvajaju i prenose dalje na svoje porodice i prijatelje. Ponosna sam na svaku od njih pojedinačno.

Kako žene sve mogu da rade sa vama?

Maja Dimitrijević: Uživo u fitness studiju ili na online programima “Treniraj sa Majom” i “Beachbody by Maja”, kao i trudnice kroz program “Fit trudnica”.

Vaš suprug Dejan je ginekolog i jako je cenjen i poštovan, sigurna sam da, uz njega, puno znate i o toj oblasti. Koliko zapravo fizička aktivnost utiče na zdravlje žene i u tom domenu?

Maja Dimitrijević: U našoj zemlji postoji trend prestanka vežbanja tokom trudnoće. Mali procenat trudnica je fizički aktivan. Razlozi su nedovoljna informisanost o koristi vežbanja tokom trudnoće i eventualnim štetnim dejstvima na plod, kao i nedostatak adekvatnih programa vežbanja za trudnice.

Prednosti vežbanja tokom trudnoće su; povećana energija i izdržljivost, mirniji san, manje intervencija (vakum, klešta, carski rez), poboljšano držanje tela, priprema za podizanje i nošenje novorođenčeta, poboljšana fizička kontrola nad telom povećava samopouzdanje. Zato sam sa suprugom Dejanom kao i sa profesorom Nebojsom Čokorilom osmislila program „Fit trudnica“ koji se sastoji od treninga za celu trudnoću, saveta iz ishrane, saveta doktora i saveta babice.

Šta žena u toku dana može da uradi za sebe, ako ne stiže da ide na trening?

Maja Dimitrijević: Da prošeta ili odradi vežbe kod kuće. Vežbanje je zdravlje, a zdravlje je valjda uvek prioritet.

Da li je 10.000 koraka zaista neophodno ili je to samo popularno zbog hajpa na društvenim mrežama?

Maja Dimitrijević: Opravdano popularno. Šetnja je aerobna aktivnost koja pomaže u jačanju srca i krvnih sudova. Utiče na održavanje zdrave telesne težine, poboljšava raspoloženje, smanjuje stres…

Kakva je za vas neustrašiva žena i koje su to žene iz vašeg okruženja?

Maja Dimitrijević: Za mene je to žena drug, žena ortak i svojim prijateljima i svom partneru.  Hrabra, odlučna, samostalna a emotivna, lojalna porodici I prijateljima. Jako sam srećna I ponosna što sam okružena bas takvim prijateljicama, mislim da niko nije ponosan na svoja ženska prijateljstva kao ja.

Sin Luka vam trenira atletiku uz uspešnog, legendarnog Topića, čemu učite Luku?

Maja Dimitrijević: Meni je i otac bio sportista, tu ljubav je preneo na mene, a ja na Luku. Ubeđena sam da je za decu jako korisno da se bave sportom, ne da bi bili šampioni, već da bi kroz uspone i padove koje sport nosi sa sobom prošli jednu veliku školu, zbog koje kasnije na život gledaju drugim očima. Sport vas nauči da mnogo toga zavisi od vas samih, od toga koliko ćete truda uložiti u postizanje nekog rezultata. Tu se pre svega naučite disciplini i kontinuiranom radu, a onda kroz život shvatite kolika je vrednost tih osobina koje ste stekli baveći se sportom. Pored toga sport deci i mladima nudi i nezaboravna druženja i neraskidiva prijateljstva za ceo život. Mnogo sam srećna što sam to uspela da prenesem na sina, koji je u atletici bio prvak države u skoku u dalj i u vis. Trenutno je više okrenut fakultetu, a moj muž i ja smo jako ponosni roditelji što vidimo da danas u kolokvijume i ispite na fakultetu ulaže isti onaj žar i energiju koju je ulagao u atletiku, jer i on i mi znamo da ga je to dovelo do mnogih medalja i priznanja, pa nemamo dilemu da će tako biti i na profesionalnom planu.

 Nedavno ste imali uspešno predavanje o preduzetništvu u fitnesu. Koliko je izazovno biti žena i postizati uspehe u fitnesu?

Maja Dimitrijević: U fitnesu ima jako puno žena, ali u fitnes preduzetnistvu jako malo, žao mi je što je tako. Biti trener I voditi fitness klub nije isti posao i zahteva različite veštine, mislim da to mnogi ne shvate i zato ne uspeju. Nije uvek lako, ali ja to volim. Za vođenje fitness kluba potrebno je posedovati veštine dobre ogranizacije, strateškog planiranje, prodaje i marketinga. To nema veze sa polom, ali ja bih lično volela da je u tom poslu vise zena, ja spadam u one žene uvek spremne da pruže punu podršku drugoj ženi.

Sa vašim suprugom ste od vaše 18. godine, šta je za vas ljubav?

Maja Dimitrijević: Zajedno smo skoro 25 godina, ljubav se menja kroz vreme, ali uvek je prisutra i jaka. Uvek smo tu jedno za drugo, jedno drugom prioritet i podška. Važno je da partneri zajedno rastu i razvijaju se kroz vreme, jer ako jedan zaostaje dolazi do razmimoilaženja, i tu svaka ljubav pada na ispitu.

Šta je potrebno da bi ljubav uspela u današnje vreme?

Maja Dimitrijević: Definitivno, to nikada nije bilo teže. Život kao da se ubrzao, svi imamo puno obaveza, a vreme leti. Ali ako na vreme izgradite jak temelj porodice, ona se neće srušiti isto kao ni kuća sa jakim temeljom. Najlepše vreme, koje nema cenu vec samo vrednost, je naše vreme koje provodimo zajedno sa sinom Lukom.

 Šta je sreća?

Maja Dimitrijević: Sreća je da smo svi zdravi, kada smo okruženi ljudima koje volimo i koji nas vole, a da svoj posao radimo i volimo ga toliko da bi smo ga radili i za džabe. Jer onda ne čekamo vikende, odmore….već živimo i uživamo u svakom danu.

Kako izgleda Majino jutro?

Maja Dimitrijević: Ustajem rano i idem u kancelariju. Volim da pripremim zdrav doručak i ponesem ga sa sobom u kancelariju. Prvi deo dana je mirniji, jer sam u kancelariji, zaposlena u Narodnoj Skupštini Republike Srbije u odeljenju za ekonomsko finansijska pitanja.

 Vaš omiljeni doručak?

Maja Dimitrijević: Ovsene pahuljice sa malinama, borovnicama ili višnjama ili Palenta sa urdom.

Šta pojedete kad vam se jede nešto slatko?

Maja Dimitrijević: Od zdravijih opcija su mi proteinske palačinke sa kikiriki puterom i šumskim voćem, naravno nekad pojedem šta god poželim, sutlijaš je među prvima na listi.

Kako fizička aktivnost utiče na Pms?

Maja Dimitrijević: Redovna fizicka aktivnost može smanjiti učestalost I intenzitet simptoma PMS-a. Utiče na smanjenje napetosti I nadutosti I poboljšava raspoloženje I energiju. Ja sam svoje vezbače naučila da se za vreme ciklusa trenira, osim ako imaju jake bolove ili odlive.

Kakva je Majina idealna klijentkinja?

Maja Dimitrijević: Disciplinovana, jer sve drugo ćemo popraviti I naučiti ako “sluša”. Pozitivna, jer energija je magična I pozitivna energija privlači pozitivne ishode, u svemu.

Zašto je lepše vežbati svakog dana, a ne samo sezonski “pred leto”?

Maja Dimitrijević: Zato što je vežbanje pred leto usmereno samo na fizički izgled, a to je samo jedan segment rezultata vežbanja. Redovno vežbanje utiče na naše zdravlje I kompletnu životnu energiju, pa naravno I na fizički izgled i samopouzdanje.

 3 izuzetne namirnice za period leto / proleće?

Maja Dimitrijević: Sveže voće i povrće, uvek ali pogotovo sada kada mu je sezona, riba kao izvor proteina, posebno ako smo na moru i neki izvor žitarica. Ne zaboravite da pijete dovoljno vode.

Nema tagova 0