Morcote (Morkote)-Najlepše selo u Švajcarskoj

Švajcarsku  na neki poseban način već dugi niz godina rado posećujem i svaki put imam osećaj kao da je i ta zemlja moj dom na poseban način iako idem kao gost i turista,  što zbog mnogobrojnih prijatelja koji žive tamo, to zbog prijatnog osećaja koji imam kad god posetim ovu posebnu zemlju.

Slobodno mogu reći da je kanton Zug moje omiljeno mesto za boravak, a Cirih i Lucern gradovi su kojima sam se do sad nebrojeno puta vraćala i sigurna sam da će biti tako i u buduće, ali do sad nisam ni slutila da će se pojaviti neki novi grad i čarobni kutak koji će  „ukrasti“ mesto broj jedan koje su do sad u mom srcu delili Cirih i Lucern. Posetivši Lugano u kantonu Tićino otkrila sam selo koje je za mene najbajkovitije mesto koje sam posetila u 2018. godini, čarobni Morkote. Kako sam izgovorila koliko me je Morkote oduševilo na prvi pogled, i zaista sam imala utisak kako sam kročila u scenografiju za neki stari film gde čekam da mi kostimograf namesti maramu dok ulazim u kabriolet kojim ću obilaziti prelepe predele ovog malog mesta, saznala sam da je Morkote zaista i proglašen za najlepše selo u čitavoj Švajcarskoj.

Kad malo bolje upoznate ovu divnu zemlju u kojoj se neretko osećate kao u reklami za neku od čokolada po kojoj je Švajcarska poznata, ili imate utisak da vam se pred očima neprestano smenjuju slike sa razglednica koje na bajkovit način predstavljaju predele ove zemlje, poželite da obiđete svakako gotovo svaki kutak.

Morkote, raj na zemlji, nalazi se nedaleko od Lugana na samo 10 km,  ali i u blizini  Italijanskog grada Milana. Ušuškan na obali jezera, oduševiće vas toliko da ćete poželeti da produžite boravak ako ste došli na par sati ili samo jedan dan.

Ovo mesto karakteristično je po malim ulicama, ali i arhitekturi, mnogi ga nazivaju biserom jezera i ovog kraja Švajcarske.

Ako vas put odvede u ovo selo, ne propustite da obiđete crkvu Santa Maria del Sasso, ali i Kapetanovu kulu (Tower of Captain). Crkva Santa Maria del Sasso izgrađena je u nekoliko faza, a karakteristična je po 6 posebnih stubova izrađenih u terakoti. 8

U mediteranskoj duši  Švajcarske kako još možete čuti da će ponosni Švajcarci nazvati ovo mesto, naići ćete na tipične kuće ali možete posetiti i kuću koja je izgrađena davne 1483. a renovirana 1661. Godine, Paleari, koja je jedno od omiljenih mesta turista koji dolaze u Morkote.

U slučaju da ste ljubitelji ste cveća i biljaka, od srca vam preporučujem da na listi vaših izleta tokom ove posete bude i  obilazak Sherrer bašte.

Tokom dana, ali i večeri možete uživati  u mnogobrojnim restoranima i kafeima koji se nalaze tik uz obalu. Meni se najviše dopao kafe Al Vecchio Teatro, predivan pogled, ambijent i domaći ledeni čaj od breskve bili su odlični partneri tokom „vrelog” letnjeg  julskog dana u mom omiljenom selu.

 

Ako dočekate zalazak sunca u nekom od prelepih restorana, probajte i liker od oraha, Nochino, kojije odličan aperitiv, jedinstvenog ukusa. Nochino liker je jedinstvenog ukusa jer se sprema od domaćih oraha koji se beru dok su još zeleni,  možda će vas toliko očarati da će se i naći u vašem koferu kao uspomena na ovo divno putovanje.

 

Nema tagova 6