Neli Todorov: Koliko ćemo voleti sebe, zavisi od toga koliko je naša majka volela sebe

Kad volite sebe, onda živite život po svojoj meri, tako je uradila i ona, moja sagovornica, sjajna, neustrašiva žena, holistički hipnoterapeut Neli Todorov. Verujem da će vas ova priča podstaknuti da razmislite o svom odnosu sa majkom i kako on utiče na vaš život, ali i dati vam vetar u leđa da ono što vas žulja na putu ka cilju i promenite.

Neli, po vokaciji ste arhitekta, kako je došlo do toga da se okrenete holističkim učenjima?

Neli Todorov: Kada sam završila studije koje sam želela i volela, jednu stvar nikako nisam mogla da prihvatim – činjenicu da sad treba da provedem ceo život u nekoj kancelariji od 9-17h.

Nekako mi to nije bilo prihvatljivo, oko sebe sam posmatrala ljude koji to prihvataju bez pogovora i često bi pitala sebe: “ Da li nešto nije u redu sa mnom?” Uvek mi je bilo teško da se uklopim u neke standarde koje nam društvo nameće.

Onda sam krenula da tražim odgovore na neka pitanja.

Koji je smisao života?

Zašto sam ja ovde?

Koja je moja svrha u životu?

Tada se okrećem sirovoj hrani koja je bila samo most koji me je odveo ka duhovnosti i radu na sebi. 4-5 godina sam se bavila sirovom hranom i ujedno radila na sebi.

Ceo život sam sanjala da budem sama svoj gazda i da ostavim neki svoj jedinstveni pečat.

Koji je vaš prelomni trenutak?

Neli Todorov: Moj prelomni momenat je bio već na samom početku rada, kad sam radila kao arhitekta u jednoj italijanskoj firmi luksuzne rasvete.

Sećam se da sam se svakog dana vraćala kući s posla i plakala. Nedostatak slobode me je gušio, znala sam da ako budem ostala da radim taj posao da ću se razboleti.

Tako sam jednog dana posle dve godine rada u toj firmi odlučila da želim da napustim posao arhitekte i krenem da se bavim sirovom hranom.

Najviše me je bio strah kako će moj dečko (sadašnji muž) reagovati na moju odluku. Kad sam mu saopštila šta želim da uradim videla sam brigu u njegovim očima, ali mi je dao podršku.

Na svojim platformama i kroz svoj rad delite saznanja na jedan od najvažnijih odnosa za sve nas, naš odnos sa majkom. Kako ste se opredelili za to?

Neli Todorov: Moji su se razveli kada sam imala 7 godina, odrasla sam sa mamom i sestrom. Ceo život sam gledala svoju majku koja se žrtvuje i negira sebe zbog mene i moje sestre. Nijedno dete ne želi da vidi svoju majku kako se pati…

Kroz rad na sebi sam spoznala koliko u stvari je to ostavilo traga na meni.

Koliko mi je bilo teško da proširim svoje kapacitete da primim. Da naučim da budem nežna prema sebi. Da dam sebi dozvolu da zaslužujem i vredim.

Onda sam kroz rad sa ženama uvidela da to nije bio slučaj samo sa mnom, već sa svim ženama sa kojima sam imala priliku da radim. Onda sam krenula dublje da istražujem i uvidela da sve te žene imaju nešto zajedničko – ranu koju nose iz odnosa sa majkom.

Na šta sve utiče odnos sa majkom, kad odrastemo?

Neli Todorov: Naša majka je prva žena u našem životu, naša Boginja. Ono što ona uradi ili ne uradi ostavlja trag na nas za ceo život.

Koliko ćemo mi moći da volimo sebe zavisi od toga koliko je ona umela da voli sebe, jer je ona naš primer.

Koliki kapacitet za primanje imamo zavisiće koliki je ona imala kapacitet da primi.

Ne možemo probuditi svoju žensku energiju ukoliko ne iscelimo odnos sa našom majkom i ono sto smo ponele iz tog odnosa.

Koliko volimo naše žensko telo, našu cikličnu prirodu, koliko sa lakoćom izražavamo svoju istinu bez straha od osude, koliko vrednujemo sebe, koliko zaista verujemo da vredimo i budemo voljene baš takve kakve smo. Da ne moramo da se ispravljamo, popravljamo, dokazujemo, već da vredimo baš sad u svojoj nesavršenosti sa svim našim “manama” i vrlinama.

Sa našom sakrivenom ranjivošću i nežnošću.

Kako dolazi do te rane iz odnosa sa majkom?

Neli Todorov: Ranu iz odnosa sa majkom sve žene naslede. Pitanje je samo u kolikoj meri.

Nije bitno da li smo imale dobar odnos sa našom majkom.

Rana koju nasledimo iz tog odnosa je bol koji se prenosi generacijama sa majke na ćerku i predstavlja poziciju koju je žena imala u istoriji u patrijahalnom društvu.

Sav bol koji je žena iskusila, nije imalo pravo glasa, nije imala pravo na svoje telo, nije mogla da se izražava na autentičan način, a kada bi pokušala bila bi kažnjena i sprečena.

Mnoge žene su spaljivane na lomači, bile odbačene i prozvane grešnim. Otud toliki sram i krivica u ženi i dan danas. Žena u dubini sebe misli da nešto nije uredu sa njom. Zato pokušava da sa konstantno dokazuje, juri za stalno nekim sertifikatima, dijetama, torbama… nekim dokazivanjem.

Šta se dešava kad nas odmah po rođenju odvoje od mame?

Neli Todorov: Mi smo jedno telo 9 meseci sa našom majkom, 9 meseci smo u jednom toplom, bezbednom, ušuškanom mestu. Kada izađemo iz stomaka mi smo u jednoj totalno drugoj sredini, često su tu jaka svetla i uglavnom nas odmah odvoje od majke. U tom trenutku nama je neophodno da osetimo toplinu majčine kože, da čujemo njen glas i otkucaj srca koji smo slušali dok smo bili u stomaku kako bi smo se osetile sigurne u novom nepoznatom svetu za nas. Ukoliko nas odmah odvoje često proživljavamo emocije kao što su strah, odbačenost, usamljenost.. i te emocije ostanu blokirane u nama i umeju da utiču na nas čak i ceo život.

Kako se prekida nošenje tereta koje imamo na svojim leđima a ponele smo ga od pretkinja nesvesno?

Neli Todorov: Postoje razne metode koje nam mogu pomoći u tome, prvi korak je da ih osvestimo, jer ako ne znamo šta nosimo ne možemo ni otpustiti taj teret. Možemo da se zapitamo šta je to što se ponavlja u našoj porodici, koje su to rečenice ( uverenja) koja smo često slušali u kući. Kako su živele žene naše porodice, da li su imale slične priče, slične sudbine?

Kako da žena sebi da dozvolu za radost?

Neli Todorov: To je njeno pravo! Niko joj to ne može oduzeti osim nje same. Neophodno je da nauči da daje sebi dozvolu, dozvolu da je vredna, da zaslužuje i da prestane da brine da li će je neko osuditi zbog te radosti. Da bi prestala da brine zbog toga neophodno je da otpusti osećaj krivice i srama.

Kako trauma iz tog odnosa utiče na naše postavljanje granice?

Neli Todorov: Od malena su nas učili da budemo dobre devojčice, ako smo bile tihe, poslušne bile bi smo nagrađene i voljene. Ukoliko bi smo kao male pokušale da postavimo zdrave granice čuli bi smo rečenice: “ Sram te bilo!”, “Loša si”, a onda kad odrastemo i kad poželimo da postavimo zdrave granice mislimo da smo loša osoba i osečamo krivicu i sram. Zato nam je i teško da postavimo zdrave granice. Ukoliko naša majka nije znala da postavlja zdrave granice i nama će biti teže da postavimo zdrave granice.

Kakva je za vas neustrašiva žena?

Neli Todorov: Hrabra i nežna. Žena koja se ne boji da pokaže svoju ranjivost. Ona koja je spremna da uđe u svoju tamo kako bi došla do svoje svetlosti. Žena koja nema strah da uđe u svoje slabosti i da ih transformiše u svoju moć. Ona koja je spremna da prati autentične želje svoga srca.

Učili su nas da je majka sve, da njena reč treba da se poštuje, ako smo tako naučeni, kako onda sebi da damo dozvolu da živimo život po svojoj meri?

Neli Todorov: Da bi smo živele život po svojoj meri potrebna je hrabrost. Da li želimo da živimo svoj život ili tuđ? Kakvu god odluku donele platićemo neku cenu, pitanje je samo kakvu cenu želimo da platimo? Mislim da treba da budemo iskrene prema sebi i preuzmemo odgovornost za život kakav živimo.

Koji je proces isceljenja po vašem pristupu rada ?

Neli Todorov: Ja sam holistički hipnoterapeut, moj rad se zasniva na povezivanju klijenta sa njegovom podsvešću, ono što je u tami i što treba da se iznese na svetlost. Volim da povezujem klijente sa njihovim unutrašnjim svetom, jer tu leži mudrost koja zna šta je klijentu potrebno ja sam neko ko samo povezuje. Volim da radim sa podsvešću, jer se u njoj nalaze i naši resursi koji nam mogu pomoći u rešavanju naših izazova.

Šta se krije iza ljubavi prema sebi na koju danas svi pozivaju i zbog prevrelike zastupljenosti, retki je shvate na pravi način?

Neli Todorov: Po meni ljubav prema sebi je za svakog nešto drugo, mislim da ne treba da pratimo recepte i savete drugih ljudi, već da krenemo u istraživanje odnosa sa sobom i da vidimo šta za nas znači ljubav prema sebi. Da damo prostora da istražimo to. Pitanje koje možemo sebi da postavimo kada se nađemo u nekoj situaciji je: “ Šta bi sad uradila osoba koja voli sebe?” i da se vodimo odgovorom koji dođe.

Kad je žena žena?

Neli Todorov: Žena je žena kada živi u harmoniji sa sobom, sa svojom cikličnom prirodom i sa ciklusima prirode, kada zadovoljava svoje potrebe i osluškuje svoje emocije. Kada zna kada treba da stane, odmori, oslušne svoju mudrost, intuiciju i utiša svoj um.

Besplatni webinar ce se odrzati u nedelju, 5.12.

Recite mi nešto više o svom programu i webinaru?

Neli Todorov: Program Isceli odnos sa majkom je dvomesečni transformativni program u kome radimo na ranama koje smo nasledile iz odnosa sa majkom. Program je sveobuhvatan, jer radimo od toga šta smo nasledile od naših pretkinja, pa do prenatalnog perioda u našem životu, naš odnos sa majkom, prekidamo lojalnost prema njoj i našim pretkinjama i gradimo unutrašnjeg roditelja koji nam je neophodan kako bi smo se ostile sigurne u realizaciji naših želja.

Na webinaru “Kako žrtvovanje tvoje majke sabotira tvoj život” ću detaljnije objasniti šta je rana koju nasledimo od nje i kako nas ona sabotira u našem životu, objasniću šta je neophodno da radimo kako bi smo prestale da ponavljamo obrasce naše majke.

Nema tagova 0