Rahu, Ketu – priča o karmičkim iskustvima i karmičkim zadacima

Piše: Biserka Stamenković
Instagram: @biba_astro

Rahu je Severni mesečev čvor ili glava zmaja, a Ketu je Južni mesečev čvor ili rep zmaja.
I kao u svakoj bajci, tako i u ovoj koja se život zove, plovimo na leđima zmaja, putem od repa do glave.

Ketu, ili Južni mesečev čvor, predstavlja sva karmička iskustva kroz koja smo prošli kroz sve naše prethodne inkarnacije, sva karmička sećanja, sve ono u čemu smo se do sada ostvarili i potvrdili, mesto gde se osećamo sigurno i ušuškano i gde nalazimo lak izlaz. Ima prirodu Saturna i predstavlja tačku puštanja. Mesto gde dajete ili se od vas uzima.

Rahu, ili Severni mesečev čvor, predstavlja karmičke zadatke koje imamo u ovom životu, iskustva koja tek treba da doživimo da bi mogli da napredujemo dalje kroz sledeće inkarnacije. I uvek nam je lakše da idemo putem Južnog čvora, jer nam je to poznato, pa kakvo god bilo, nego putem nepoznatog, putem Severnog čvora. Rahu ima prirodu Jupitera i predstavlja tačku dobitka, mesto gde dobijate ili vam se daje. To je tačka kojoj treba da težimo.

U Južnom čvoru, u repu i telu zmaja, je zapisano naše genetsko nasleđe, DNK, naši nasleđeni obrasci ponašanja, naše kolektivno nesvesno. Tu je skup svih karmičkih sećanja. U glavi zmaja, u Severnom čvoru, su naše ideje, misli, težnje, odluke. Naša osobenost i individualnost.

Znamo da naše misli utiču na naše telo i suprotno, znamo da naše telo može da utiče na to kako se osećamo, pa i na naše misli. I kako su povezani telo i misli, tako su međusobno povezani Ketu i Rahu.

Bez obzira na suprotne prirode jednog i drugog, ne možemo i ne treba da se vežemo samo za jednu stranu. Naš put je, tokom celog života, put od repa do glave i od karmičkih iskustava, do ispunjenja naših karmičkih zadataka.

Pozicije Severnog i Južnog Mesečevog čvora, u znacima i poljima natalne karte, pričaju najvažnu priču za naš život. Kada shvatimo prirodu Severnog i Južnog čvora lakše shvatamo sve što nam se događa u životu, kao i zašto nam se to događa.

Evo jednog primera iz života.

Imala sam klientkinju koja je do sredine svojih 50 godina živela sjajno, okrenuta Južnom čvoru. Razumljivo je da svi prvo težimo Južnom čvoru zbog osećanja sigurnosti koji nam pruža poznato. Problem nastaje kada smo previše ušuškani i ne želimo ništa da promenimo, kada uopšte ne krećemo putem Severnog čvora.

E onda nam se po pravilu životne okolnosti totalno promene i to ne zbog toga što nas Bog ne voli, već da bi se pokrenuli ka Severnom čvoru,  odnosno putem ispunjenja naših karmičkih zadataka. Jer to su iskustva koja su potrebna duši u ovoj inkarnaciji da bi napredovala i rasla.

Ta klijentkinja je imala Južni čvor u Raku. Rano se udala, imala je srećan brak i uspešnog muža koji je mogao da joj obezbedi život kakav je želela. Dobili su dvoje dece i ona se totalno odrekla svoje karijere i uživala u ulozi majke i domaćice. I to bi bilo sjajno da je njoj Severni čvor u Raku, a ne Južni.

Sa Severnim čvorom u Jarcu njeni karmički zadaci nisu dom i porodica. Kada su deca odrasla i napustila roditeljsko gnezdo, ona je osetila prazninu i neispunjenost. Nekako u isto vreme je i muž krenuo svojim putem. A ona je pala u depresiju.
I tek tada je smogla snage, trgla se i krenula putem Severnog čvora, odnosno svojih karmičkih zadataka.

Prvi korak je bilo razmišljanje, šta, gde i kako. Ogroman korak, a svakako i najvažniji. Svaki put, bez obzira koliko težak, dug ili lagodan bio, počinje prvim korakom.

Zato posebnu pažnju moramo da posvetimo mesečevim čvorovima. I jako je važno da nađemo balans među njima, jer ni potpuno odvajanje od Južnog čvora nije dobro.

U Natalnoj karti je uvek upisan Severni čvor, a Južni se nalazi nasuprot njega, u egzaktnoj opoziciji.

I uvek se kreću retrogradno.

Nema tagova 0