Vesna Lazić: Moda me opušta, ali ne treba pratiti trendove

Kad sam Vesnu Lazić upoznala prvi put, ni na kraj pameti mi nije bilo da je stomatologija zapravo njen poziv. Sređena kao da je upravo sišla sa piste na Nedelji Mode u Milanu, harizmatična, odsečna i vedra utisci su koje je ostavila na mene i koji su me naveli da pomislim kako je moda njen poziv, a ne samo hobi. Priča ove sjajne majke, i savremene žene dokaz je da je ključ u dobroj organizaciji  i da možete raditi sa klijentima u ordinaciji, a nakon toga kreirati bajkovite modele. Verujem da će vam upravo ona biti inspiracija za nove pobede koje vas očekaju. 

Stomatolog ste, zanima me otkud interesovanje za modu i želja da kreirate za dame ? 

Vesna Lazić: Počela sam već da zvučim otrcano kad god kažem da ja to zapravo radim jako dugo. Skoro 40 god se ja, nekad manje , nekad više, bavim modom, dizajnom ili prosto rečeno, šivenjem. Da se razumemo, lično ne znam dugme da ušijem, ali materijale obožvam. Imam kolekciju materijala koje sam kupovala i vukla sa svih strana sveta. Mislim da je u kolekciji koju posedujem trenutno preko tri stotine materijala što letnjih što zimskih, šarenih, jednobojnih, raznih. Obožavam neobične materijale, ali nadasve volim one dobre, kvalitetne. Može to da bude i sintetika, ali ipak zna se koja sintetika.  Mi  žene, smo vrlo probirljive i teško je zadovoljiti ženski ukus. Ja nisam dizajner, nisam školovana za to i pre bih rekla da imam svoj stil, što bi klinci rekli „svoj Fazon”- to je u stvari ono što ja plasiram. Volim klasiku, sportsku eleganciju. Kod mene ćete vrlo retko, gotovo nikad, naći nesto svetlucavo (osim prošlogodisnjih svetlećih haljina) jer  to lično ne nosim. Svečano da, ali sve je to na neki način svedeno i umereno. Moji krojevi su vrlo jednostavni, ali materijali su ti koji su prvom planu.

Kako ste uspeli da spojite naizgled nespojivo? 

Vesna Lazić: Stomatologija i moda imaju dodirnih tačaka, ako imate dovoljno mašte i kreativnosti. Oba posla zahtevaju i jednu i drugu osobinu. Za stomatologiju treba mnogo više strpljenja. Rad sa ljudima ume da bude vrlo naporan. Ali tu onda uskače moda. Rad sa materijalima, razmišljanje o modelima opušta, smiruje i otklanja nervozu koja nastaje od stomatologije. To je moj hobi, nešto što volim i u čemu zaista uživam.

Šta vas inspiriše?

Vesna Lazić: Ne mogu da vam kažem da ja dobijem inspiraciju za modele npr. od boravka na moru, na putovanju, ili gledajući film itd. Inspirišu me isključivo materijali. Probali su da me nauče, ali ja to radim na svoj način iako je naopako. Trebalo bi da imam bord ili veliki papir na kome beležim svoje ideje pa onda te ideje preinačim u modele i na kraju materijale. Ali, ja to radim obrnuto. Prvo biram materijale i onda na osnovu njih smišljam modele. Moja prva ljubav su ipak materijali.

Za vaše kolekcije se zaista može reći da su autentične, komadi se ne ponavljaju, a materijali stižu sa svih krajeva sveta. Možete li mi reći nešto više o tome?

  Vesna Lazić: Obično  imam po jedan komad od svakog materijala. Retko se ponavlja. Zavisi od želja.

Šta je po vama u trendu ove jeseni/zime?

Vesna Lazić: Meni je uvek u trendu ono što je po mom ukusu. Gledam ono što je lepo i dobro stoji, lep kroj i opet ponavljam, dobar materijal. Šila sam stvari i od predivnih stolnjaka. Ne mogu da kažem da je stolnjak u trendu, ali mnogo lepo izgleda. Ne treba pratiti trendove. Zamislite da neko prati trend a to nešto mu nakaradno stoji. Džaba vam onda trend. Sopstveni stil, adekvatan kroj i dobar materijal (pa makar bio i interesanatan stolnjak) nikad ne izlazi iz mode. Mnogo volim Rick Owens-a, ali ne mogu da nosim sve njegove modele jer mi ne stoje. Ne želim da forsiram trend ali mogu da forsiram dobar ukus. Kod mene u ateljeu za ovu jesen i zimu  naći ćete kašmir, vunu, kožu I još mnogo toga autentičnog.

Šta Vesna sprema novo?

Vesna Lazić: Puno toga sam pripremila, a najnovije je da ću vas ugostiti u svom ateljeu na koktel žurci 17. i 18. oktobra, nadam se da ćete nas posetiti i izabrati neki komad kako biste zablistali ove jeseni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Nina Panić

Atelje Vesna Lazić

Kumanovska 10 Beograd

 

www.vesnalazicatelier.com

Nema tagova 0